По този начин се постига дългосрочно отслабване

Неин автор е лекарката натуропат Наташа Търнър, а целта ѝ – регулиране на хормоните, а оттам и дългосрочно отслабване.

Хормоналният дисбаланс, предизвикан от стрес и токсини, затруднява свалянето на килограми дори и когато спортувате и намалите храната, обяснява канадската специалистка. Понякога прекаленото натоварване във фитнеса дори пречи на отслабването, като нарушава равновесието на щитовидните хормони, които регулират метаболизма, казва създателката на хормоналната диета (Supercharged Hormone Diet).

И други хормони като кортизол, който се отделя при стрес, също водят до надебеляване, като отприщват вълчи апетит. Затова режимът на д-р Търнър започва с две седмици детоксикация, предназначена да изчисти тялото ви от излишъка на хормони като естроген и кортизол.

През този първи етап на диетата намалявате до максимум продуктите с висока алергенност. Следва втори етап от още 14 дни, през които връщате в менюто си храни, които сте отстранили, за да разберете кои от тях организмът ви не понася добре, като наблюдавате внимателно признаците за това. След месец ще бъдете готови да продължите с глико-средиземноморската диета, която поддържа стабилна кръвната захар, като набляга на нисковъглехидратни продукти. Неин важен компонент е богатата на протеин храна, тъй като той стимулира хормоните, които помагат за преработване на мазнините и горят бързо калориите. Протеинът държи и кръвната захар под контрол.

Какво представлява

В първия 2-седмичен етап организмът се чисти от отрови и излишно количество хормони естроген и кортизол, бори се с възпалителни процеси. Идеята е да не се консумират предизвикващи алергии и възпаления храни, всички източници на кофеин, захарта и алкохола.

Трябва да се забравят също глутенът, млечните продукти, зърнените храни, картофите, олиото, фъстъците, портокалите, мандарините, грейпфрутът. През третата седмица тези храни се прибавят една по една, за да разберете кои от тях не ви понасят.

Ако например ядете йогурт и получите подуване на корема, изхвърлете го от диетата си. В края на четвъртата седмица ще знаете какво не бива да хапвате.

Търнър препоръчва през тези 30-ина дни да вземате хранителни добавки, за да усилите разпада на хормоните, да повишите метаболизма си и да намалите апетита си. Те включват пробиотици, билки за прочистване на черния дроб и други органи, фибри и витамин D3. Добавките са по ваш избор и не се препоръчват за бременни.

Същевременно трябва да си отговорите на въпроси от книгата на Търнър The Supercharged Hormone Diet за хормоналното състояние на вашия организъм. Едва тогава ще сте готови да започнете глико-средиземноморската диета - богата на протеини, с много зеленчуци, зехтин и ядки. 

Има и други правила за ускоряване на метаболизма. Когато например ядете парче плод, винаги трябва да го комбинирате с ядки или сирене.

Закусвайте с богата на протеини храна – яйца или протеинов шейк без скорбяла. В интернет има многобройни рецепти за плодови и зеленчукови шейкове. Може да се гощавате с овесени палачинки с рикота, омлет с белтък и козе сирене, авокадо и ябълка, салата от козе сирене, круша и спанак. Разрешени са дива риба и пиле без кожата.

Пийте много вода – поне 8 чаши на ден, и започвайте храненето със супа или салата, за да се заситите бързо още в началото.

Протеиновият шейк следобед, особено този с протеин от суроватка, който смъква инсулина, помага за намаляване на апетита, така че да не се тъпчете вечер.

Упражненията са важна част от диетата. Търнър препоръчва 4 тренировки по 30 минути всяка седмица. По-дълго и усилено спортуване би увеличило кортизола, а това е бариера за сваляне на килограми. Препоръчват се йога, вдигане на гирички, които градят и поддържат мускулатурата.

Действие и точки

Главното предназначение на този начин на хранене е балансиране на хормоните, отслабване и изхвърляне на отровите от организма. Диетата обаче крие рискове, затова е в последната десетка на класацията. Ограничаването на много храни през първия етап може да доведе до здравословни проблеми. А твърдението, че определени продукти нарушават хормоналното равновесие, не е научно доказано. Метаболизмът е много повече от баланс на хормоните в тялото. Друг минус е приемане на малко въглехидрати, което не е добре за физически активните хора.

32-а в общата класация заедно с палеодиетата и суровоядството, хормоналната диета е 28-а в областта “лесна за изпълнение”; 30-а е в сектора “бързо сваляне на килограми”; 31-а е в “най-добро здравословно хранене”; 33-а е в “най-добра за сърцето”; 34-а е в “най-добра за отслабване”; 35-а е в категорията “най-добра срещу диабет”.

Колко струва

Не повече от обикновения разход за храна, ако във вашето меню по принцип влизат риба и пиле. Някои от препоръчваните продукти са органични и следователно по-скъпи.

Лесно ли се спазва

Първите две седмици са мъчителни, може да почувствате главоболие, умора, да станете раздразнителни. Но скоро ще усетите ефекта от отслабването и ще се почувствате по-добре. При това не е нужно да изключвате цели групи храни от менюто си.

Отслабва ли се

Да, ако стриктно спазвате 4-седмичната програма и ограниченията след нея. Свалянето на килограми се постига главно в елиминирането на захарта и заместването на въглехидратите с богата на протеин храна. Според Наташа Търнър ще отслабнете с 3 до 6 кг само по време на детоксикацията.