Глобалната епидемия от диабет подклажда рекордно търсене на инсулин. Но 10 милиона души няма да получат нужните им инжекции, ако значително не се подобри достъпът до хормона, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

От диабет, който води до слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми, невропатична болка и ампутации, сега са засегнати 9% от възрастните хора по света. При 5% от тях той е диагностициран преди1980 г. Повечето страдат от диабет тип 2, който е свързан със затлъстяването и слабата физическа активност. Болестта се разпространява особено бързо в развиващите се страни, чиито жители възприемат западния начин на живот, предаде БТА.

Според учени за ефикасното лечение на засегнатите през следващите 12 г. ще са нужни над 20% повече инсулин. До него обаче няма да имат достъп половината от прогнозираните за 2030 г. 79 милиона диабетици.

Недостигът ще е най-остър в Африка, където екипът на д-р Санджай Басу от Станфордския университет е изчислил, че доставките на инсулин ще трябва да се увеличат 7 пъти. "Тези преценки навеждат на мисълта, че сегашният достъп до инсулин е неадекватен на прогнозируемите нужди от него, особено в Африка и Азия", отбеляза Басу.