Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново с инвестицията от 1 милион лева. Парите отпуска Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси",  обявила заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред кмета на града Даниел Панов. Центърът ще предлага услугата "Заместваща грижа", мобилна подкрепа и ще разполага с ателиета.

Панов, Русинова и директорът на общинската дирекция "Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова се срещнаха със служители и социални работници в социални услуги в града, с които разговаряха по актуални теми. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания те обсъдиха трудностите, пред които служителите са изправени в ежедневната си работа, желанието им да преминават обучения и да израстват в професията. Работещите в сферата отчитат като най-голям проблем дефицита на рехабилитатори и логопеди. Разговорите обхванаха въпроси, свързани с повишението на заплатите на социалните работници, както и промените, които са планирани със Закона за социалните услуги.

В понеделник във Велико Търново бе представена процедурата "Социално включване в общността" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С проекти могат да кандидатстват неправителствени организации, които са доставчици на социални услуги. Бенефициентите ще изграждат иновативни и интегрирани социални услуги. По този начин ще може да бъде намерено решение на проблеми на определени групи хора, ще бъдат развити услуги, които до момента не са покрити от държавно делегираните дейности. Част от мерките по процедурата са свързани с включването в заетост на хора, които се грижат за близките си.