Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и за убийство с особена жестокост на 30-годишната Виктория Маринова, отива за изследване за срок от 30 дни в психиатрията на болницата към затвора в Ловеч. Това определи днес Окръжният съд в Русе по искане на окръжния прокурор Георги Георгиев, предаде БТА.

Той обясни, че по всяко дело се назначават съдебно-психиатрични експертизи за вменяемостта на обвиняемите. "Това дело не е изключение и по него също сме назначили такава експертиза", каза Георгиев. И според адвоката на обвиняемия е необходима експертиза.

По думите на Георгиев тя се извършва в Ловеч, защото "искаме да е, от една страна, изготвена от хора, които не го познават, а от друга - да имат възможност за максималния срок от 30 дни да го наблюдават и да дадат обосновано заключение".

Георгиев обясни, че 30 дни не са малък срок, в който 21-годишният Красимиров ще бъде наблюдаван ежедневно и ежечасно. Така ще бъдат изключени съмненията, че той се опитва да се представи в светлина, която не е типична за него.

Георгиев каза още, че има справка от Центъра за психично здраве в Русе. В нея се посочва, че Северин е с умерена степен на умствена изостаналост. Учил е и в помощно училище в Русе. Има намалена работоспособност с решение на ТЕЛК. Пред съдията Красимиров каза, че не е получавал обезщетение.

"Все обстоятелства, които на нас ни станаха известни по време на разследването и искаме да проверим до каква степен се отразяват на вменяемостта му", каза Георгиев.

В съда стана ясно, че в Германия Северин опитал да се самонарани. "Има становище от колегите ни в Германия, предупредили са ни и сме взели всички необходими мерки", каза прокурорът. Той добави, че досегашните обяснения на Красимиров за случилото се на 6 октомври са проверени с всички способи на Наказателно-процесуалния кодекс и се потвърждават. "Смятам, че той говори истината", каза Георгиев.

Днес в съда Северин говореше неясно. В нощта преди престъплението бил на рожден ден, пил уиски, бира, пушил и "нещо". Когато Красимиров започна да разказва за самото престъпление, служебният му адвокат заяви, че заседанието трябва да продължи при закрити врата. Прокурорът каза, че ако обвиняемият бъде изслушан за психическото си състояние, това не е нужно. Съдът не уважи искането.

Красимиров каза, че му причерняло пред очите. На моменти, като се ядосал, трудно му минавало. И друг път изпадал в такова състояние. Например в Германия, където бил при майка си. Каза още, че след престъплението се уплашил и искал да отиде при нея. Знаел, че ще го хванат и чакал това.

Окръжният прокурор каза, че разследването е напреднало много и за около 4 месеца ще приключи.