Фибромиалгия - рядко ще чуете тази дума. Тя обаче обозначава често срещана ревматична болест, близка до артрита. С нея се живее, но трудно. А и лекарите все още не я разпознават и слабо я разбират.

Оплакванията са от мускулни и ставни болки, лош сън и натрупаната заради него хронична умора. Тя буквално изцежда физическите и психическите сили и намалява работоспособността.

Среща се 10 пъти по-често при жените, най-вече във възрастта от 55 до 60 г. Може да бъде причинена от физическа травма (операция) или от инфекция, но най-често причинителят е неизвестен. Симптомите се проявяват едновременно и са подобни на бурсит и тендинит. Най-изявеният е болката в мускулите и сухожилията по тялото, но най-често по гърба, зад тила и отзад на кръста. А също болезненост при натиск по раменните и тазовите стави, депресия и тревожност, умора, сутрешна скованост при събуждане, болезнени менструални крампи, изтръпване на крайници. Възможни са също сухота в устата, силна чувствителност на студено или горещо, инконтиненция (изпускане на урина), раздразнени черва.

В такова състояние човек бързо посяга към болкоуспокояващи медикаменти. Те обаче са много вредни за черния дроб и освен това само маскират болестта, без да я лекуват. По-добре е да се спортува, да се намали стресът в работата, да се спи повече и да се ходи на масаж. И, разбира се, да се подобри храненето. Това ще рече да се ядат повече плодове и зеленчуци, да се намалят месото и млечните продукти и да се набляга на следните 6 храни:

1. Фурми

Богати са на ябълкова киселина, която е ключов лек срещу фибромиалгия. Съдържат още манган и магнезий и ензима фицин, улесняващ храносмилането. Добре се комбинират с козе сирене, но са полезни и като конфитюр.

2. Елда

Това е зърнена култура без глутен, която също е богата ябълкова киселина. Вместо с бяло брашно правете печива с мляна елда. Например щрудели за още повече ябълкова килесина. Елдата е и добър заместител на ориза.

3. Спанак

Установена е пряка връзка между дефицита на магнезий и фибромиалгията. Спанакът, къдравото зеле, карфиолът и другите листни зеленчуци, както и ядките, тиквените семки, чията и кайсиите са много богати на магнезий.

4. Люти чушки

Заради съдържащия се в тях капсаицин лютите чушки са лек за мускулните и ставните болки при фибромиалгия и артрит. Ако нямате гастрит, яжте ги на всяко хранене.

5. Ананас

Чудесен плод срещу фибромиалгия, тъй като съдържа ензима бромелаин. Той облекчава болката при ревматични заболявания. Съдържа и манган, който стимулира производството на колаген и така облекчава менструалните крампи. Бромелаинът обаче си взаимодейства с антибиотици, успокоителни и медикаменти за разреждане на кръвта, така че не яжте ананаси, ако ги пиете.

6. Гъби

Гъбите набавят витамин Д, който премахва болките при фибромиалгия. След 20-дневно хранене с участието на горски гъби жените спират да се оплакват от болки в гърба.