Всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20-30 млн. лв. се пренасочват от перо в перо, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БТА. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени заради различни административни изисквания, които се променят ежегодно.

Съюзът настоява през 2019 г. да няма възможност за прехвърляне на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК. Това е начинът да се осигури спокойствие в съсловието и сред пациентите, допълни още той. Предстои законът да бъде обсъждан на второ четене в пленарна зала.

Според БЛС вторичният профилактичен преглед за рисковите групи трябва да се отмени поради невъзможност да се изпълнява. Досега едва 40% от хората се явяват на профилактичен преглед, каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Преговорите по рамковия договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато той ще бъде публикуван за обсъждане. Съюзът иска договорът да влиза в сила от 1 януари.