Здравният министър Кирил Ананиев внася по Коледа предложенията

Да задвижи проекта за строеж на национална детска болница, каквато се чака вече над 40 години, се ангажира здравният министър Кирил Ананиев пред членове на инициативния комитет за изграждането й, разказа за “24 часа” д-р Елена Георгиева.

Около Коледа министърът ще внесе предложението в Министерския съвет. На срещата в министерството в края на миналата седмица Ананиев се съгласил, че сега структурата е крайно неефективна и от медицинска, и от икономическа гледна точка. Нужна е високотехнологична университетска детска болница.

Новината зарадва много лекари и родители, тъй като последно темата бе повдигана през 2013 г. И тогава е решено проектът да се придвижи към МС, но резултат няма.

“Работата от Коледа нататък е изключително много. Трябва да се направи пътна карта на изграждането на болницата, като се започне с проектиране и определяне на терен. Това е ангажимент на министерството. Следват изграждането на самата болница и оборудването ѝ и подготовка на персонала”, обясни д-р Георгиева. Тя е педиатър над 30 години, а от 10 г. работи в Клиниката по пулмология болницата по детски болести “Проф. Ив. Митев”  в София. Д-Р ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА

Д-Р ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА

Сред вариантите за терен е да се разруши зарязан строеж в двора на Александровска болница. Но събарянето и вдигането на нова сграда ще струва доста средства и е една от пречките досега да няма нова болница. Друг вариант е терен в покрайнините на София. Има идеи и да се ползва терен на Правителствена болница. “Всичко още е на етап идеи. Но е задължително да се търси локация с лесен достъп”, каза д-р Георгиева.

Националната болница ще обедини всички детски клиники, които сега са пръснати в 14 болници в София. Това налага родителите и болните деца да обикалят понякога и по 2-3 дни между клиниките. Когато се налага комплексна диагностика и специалистите не са на едно място, отнема повече време да се съберат екипи. Всичко това излага на риск живота на малките пациенти.

“Поетапността на проекта предполага и постепенно финансиране. Едната година ще се отпуснат пари за предпроектирането, след това за строежа, после за оборудването”, обяснява педиатърката.

Ако се задвижи проектът, до 3 години така чаканата болница ще заработи. Тя ще осигури спешна помощ за децата, диагностични процедури и обгрижване с всички видове специалисти. Ще обучава и студенти. Наред с това сериозният проблем с лечението на деца в чужбина ще бъде решен в някаква степен, защото операциите ще може по-лесно да се правят в България.