"Крайната цел е в България да достигнете 10 донора на милион население. Но това не означава, че това трябва да стане до утре. Да, засега сте далече от целта, но с помощта на Евротрансплант може да подобрите донорството. Ще ви дам пример с Хърватска - когато те поискаха да се присъединят към нас започнаха с 5-6 донора на милион души, а сега даряват 35! Виждате какъв напредък е това! Въпросът е да се върви в правилната посока". Това каза за БНТ  президентът на Евротрансплант. Проф. Бруно Майзер за шансовете на България да стане пълноправен член на Организацията за донорство.

"Най-важното от моя опит е да има силна политическа воля, да има наследственост, ако отговорните хора се сменят често, винаги се губи време, енергия и знания, затова трябва да имате стабилна система в отговорните институции за донорството. Вече бившият директор на българската агенция за трансплантация д-р Мариана Симеонова беше много отдадена и мотивирана. Аз съжалявам малко, че тя очевидно не е на поста, че е подала оставка. Все ще не съм общувал с новия директор, затова не мога да съдя нищо за него. Но аз съм сигурен, че с правилното сътрудничество, ще достигнете тези критерии. Скоро разговарях със зам.-здравния министър Жени Начева, тя полага усилия, информира ме, че се правят реформи. Видя ми се целенасочена и с желание да промени системата, ако продължите така, ще подобрим отношенията си", добави той.

"Въпрос на усилия е, на законови изисквания, прозрачност и пак казвам на наследственост - много е важно хората да останат на постовете си достатъчно дълго време, защото отнема няколко години да достигнеш правилната посока", каза той.