Днес реалността е следната: човечеството се бори с все повече хронични заболявания, а ракът е придобил размерите на епидемия в развитото западно общество. Същевременно конвенционалната медицина се занимава все по-малко с болестите на хората и все повече с административните си дела.

Как да усвоим парите за лечение? Каква е клиничната пътека за това заболяване? Има ли пациентът здравна осигуровка? Точно така, въпросът е не как се чувства пациентът в момента, а способен ли е да си плати за преглед, изследвания, лечение, болничен престой?

Каква е алтернативата?

Борейки се буквално за физическото си оцеляване - своето собствено и това на най-близките си хора, човек, естествено, започва да търси алтернатива. Той няма избор, така е устроен – програмиран да оцелява в агресивна среда, а за жалост съвременната (традиционна за развитите западни общества) медицина е именно такава – агресивна. Плашещо и безпощадно агресивна.

Добрата новина е, че алтернативата винаги е била на разположение на нас, хората – точно пред очите ни. Тя съществува далеч преди индивидът да се превърне в клинична пътека и ще продължи да съществува, не само защото е нужна, а защото работи по правилния начин.

Алтернативата се нарича алтернативна медицина. Терминът включва огромен брой древни учения и лечебни практики, но тук няма да се спираме на всички тях, а само на холистичната медицина, защото тя наистина заслужава специалното ни внимание. Какво представлява? Как действа? Каква е нейната философия? Какво ще ни предложат в един холистичен център, което в общинската болница го няма?

Философия и принцип на действие?

Първата разлика, която ще открием между конвенционалната и холистичната медицина, се крие в начина, по който двете разглеждат болния човек, бил той дете или възрастен. В единия случай фокусът пада изцяло върху болестта, докато в другия вниманието е насочено към този, който се бори ежедневно с нея. Водеща философия на холистичния клон на медицината е, че човекът е не просто приносител на дадено заболяване, а съвкупност от тяло, дух, ум и емоции.

Всеки елемент е неделима част от индивида и когато в един от тях възникне дисбаланс, болестта се появява. Да, вероятно ви се струва нелогично под въздействието на силен емоционален стрес да се развиват тежки заболявания, засягащи опорно-двигателния апарат, храносмилателната или сърдечно-съдовата система, но това е точно така.

Холистичните центрове по света, а вече и в нашата страна, се множат ежедневно. Причината е в търсенето, защото хората разбират, че съвременната медицина въпреки огромния си напредък не предлага нужното внимание. Болните са лишени не само от достъп до адекватно лечение, но и от елементарно съчувствие. Виждайки ги като сбор от физиологични процеси, душевност и емоционалност, холистичните терапевти им го предлагат.

Стъпка напред или връщане назад?

Медицинската гилдия в конвенционалния ѝ вид се стреми да убеди хората, че холистиката работи в разрез с постиженията на науката. Това схващане е повече от погрешно. Внушението, че алтернативните методи на лечение се прилагат от неуки, необразовани и неквалифицирани хора, също няма как да бъде по-далеч от истината. Тя е съвсем различна.

Към холистичната практика се насочват все повече квалифицирани лекари, някои от тях доказани специалисти в своята област. Това са онези лекари, за които желанието да помагат и да побеждават болестите е истинско призвание. Те използват своите познания, прилагайки перфектно принципите на древната наука в своята практика. Болшинството от тях са преминали обучение и квалификация в чужбина.

Холистичният център не е СПА и уелнес комплекс, в който ще ви предложат отпускащ масаж и зареждаща ароматерапия. Това е медицинско заведение от нов тип. В него се използва модерна апаратура, в много случаи по-ефективна от ръката на най-виртуозния хирург. И тук стигаме до вероятно най-важния момент – лечението протича безкръвно, без риск от усложнения и почти винаги без болка. Намерете човек, който би се отказал от това. Пожелаваме ви успех!

Да вземем за пример уврежданията на двигателно-опорния апарат. Стандартното лечение на дискова херния включва основно прием на медикаменти и в по-тежки случаи - оперативна намеса. В същото време резултатите от операциите са крайно незадоволителни. Естествено, че пациентът ще се насочи към най-близкия холистичен център, вместо да легне смирено на операционната маса и да се надява да влезе в статистическите анализи като един от малкото успешни случаи.

Напредъкът на холистичната медицина се дължи на индивидуалния подход. Тук няма стандартизирани предписания за действие. Терапевтичната програма се изготвя на база моментното състояние на пациента, включително емоционалното такова. Вземат се предвид неговите нужди и желанието му да участва активно в своето лечение, а не да бъде просто клинична пътека, чрез която болничното заведение усвоява финансови средства.

Прогресът е видим с просто око в този клон на медицината. За успешното лечение на индивида се грижи екип от лекари и квалифицирани терапевти. Диагностичните методи заслужават не по-малко внимание. Масово застъпена в холистичните центрове е революционната СКЕНАР терапия, чрез която заболяванията не само се третират, но и се идентифицират.

Уредите, генериращи електроимпулси с честота, близка по характеристики до тези, генерирани от човешкото тяло, се използват с огромен успех в алтернативните медицински центрове. Тялото, а и съзнанието на болния, не се противят на въздействието, защото то е близко и напълно познато. Липсва не само болката, но и усещането за безпомощност и страх.

Всеки добър холистичен център е насочен към адекватно лечение на болшинството от заболяванията, измъчващи модерното общество. Дори смятаните за неподлежащи на лекуване увреждания, каквато е детската церебрална парализа, регистрират значително подобрение. С холистичните методи се подобрява състоянието, а с това и качеството на живот, на хора със сколиоза, диабетна невропатия, дискова херния, хронична тревожност и хиперактивен синдром с дефицит на вниманието.

В заключение е нужно да отбележим, че холистичната медицина не е стъпка назад и загърбване на прогреса. Напротив – тя е прогресът, който ние като пациенти искаме да видим. Тя използва последните научни открития и технологични разработки. Новаторите са там, а не в администрацията, създаваща поредната пагубна здравна реформа.

Истинските лечители са тези, които виждат страдащия индивид не като съвкупност от симптоми и не като перо в разходната част на дадено болнично заведение, а като неделим сбор от клетки, емоционалност, душевност и разум. Предлагайки ни толкова много, е редно да се запитаме алтернативна ли е всъщност алтернативната медицина, или днес тя просто няма адекватна алтернатива?