Десет процента от мъжете и седем процента от жените не са способни да контролират своето полово влечение, установи американско изследване, цитирано от в. "Мирър".

Екипът на д-р Джена Дикинсън от университета в Минесота стигнал до извода, че по-често се случва мъж да не може да контролира сексуалното си поведение. Но разликата между двата пола в това отношение не е голяма, предаде БТА.

Учените изтъкват значението на социално-културния контекст на сексуалното влечение. Така например хората с ниски доходи са по-склонни към сексуален тормоз в сравнение с по-заможните мъже и жени. Нивото на образованост обаче не е свързано по никакъв начин с контрола над половия нагон. Склонност към сексуално насилие има при хора както със средно, така и с висше образование.

Основни фактори да се увеличава броят на сексуалните маниаци според екипа са масовото разпространение на порнографско съдържание в интернет и отсъствието на табута по сексуалните въпроси в обществото. Изследването е обхванало 2325 души на възраст между 18 и 25 години.