Най-популярните лекарства за сваляне нивата на "лошия" холестерол и за предпазване на сърцето се оказаха с още един вреден страничен ефект. Статините влияят на биологията на стволовите клетки и при продължителна употреба причиняват мускулна слабост, дупки в паметта и диабет, се казва в изследване на учени от университета в Ню Орлийнс, цитирано от в. "Ню Йорк таймс".

Годишно в САЩ се харчат за лекарства 374 милиарда долара и голяма част от тях отиват за статини, които се продават под имената липтор, крестор и зокор, изтъква вестникът.

Според учените нежеланите странични ефекти от статините са прикривани или подценявани от появата им на пазара през 2001 г. Най-опасният от тях е деактивирането на стволовите клетки, които подменят износените телесни клетки. Това води до преждевременно състаряване - физическо и умствено.

Управлението на САЩ за контрол над храните и лекарствата обяви в отговор на проучването, че все пак "от статините има неоспорими ползи" и че "новата информация за страничните им ефекти не бива да отказва хората от тях".

Подобен случай на рязка преоценка на ефекта от лекарство имаше наскоро с медикамента паксил, който се предписва на лица над 18 г. като антидепресант. Оказа се, че при изпитанията му има допуснати грешки и е прикривана информация за нежеланите ефекти от него.