Еленовите рога крият тайната на лечението на остеопороза и на други осакатяващи болести на костите при човека. Те растат с феноменална за целия животински свят бързина. Пробиват козината през пролетта, през лятото нарастват с по 2 сантиметра на ден, а през зимата започват да се чупят и падат.

Д-р Питър Янг, преподавател по ортопедична хирургия в Станфордския университет, започнал да изследва рогата на елените, след като узнал за скоростта на растежа им по време на отпуск в Аляска.

"Зачудих се дали няма някакви специфични гени, които управляват този изключително бърз растеж на костна тъкан", казва Янг пред Би Би Си.

Той взел проби от току-що покарал рог, който е още мек и прилича на хрущял. Чрез него екипът му успял да идентифицира онзи участък в генома на елените, от който зависи растежът на рогата им. Така било установено, че генът uhrf1 управлява бързото размножаване на костните клетки, а генът s100a10 отговаря за бързата минерализация (втвърдяването) на костната тъкан.

Ученият смята, че откритието му вероятно ще преобърне медицината, защото същите гени са свързани с растежа на костите и при човека. Чрез стимулиране на тяхната активност някой ден ще се лекуват болести като остеопорозата, надява се той. При нея костите отслабват и стават все по-крехки и чупливи.

Екипът на д-р Янг описва в сп. "Изследвания и терапии със стволови клетки" как привнесъл гена uhrf1 на опитни мишки и техните кости взели да нарастват със скоростта на еленските рога. Освен това след привнасяне на другия ген - s100a10, костите на мишките бързо се втвърдили.

"Регенерацията на еленовите рога е уникален феномен, който според мен си струва да се изучи дори само от чисто любопитство, казва д-р Янг. Но този процес може да има и отношение към здравето на хората. Ние сме още в началото на изследването си, но крайната ни цел е да установим дали може да приложим същия биологичен механизъм, който управлява растежа на еленските рога, за лечение на болести при хората, например остопорозата."

В човешките кости има два типа клетки - остеобласти и остеокласти, и те функционират като противодействащи сили. Остеобластите създават нова костна тъкан, а остеокластите разрушават старата. Двата вида клетки действат в конкуренция и постоянно формират и разграждат костна тъкан, така че структурата на костите е уравновесена.

В костите на болния от остеопороза обаче остеокластите надделяват над остеобластите и те започват да се чупят. Жените са особено податливи на тази болест заради хормоналните промени по време на менопаузата. Но и други фактори играят роля - прекомерно пушене и пиене на алкохол, телесно тегло под нормата и продължителна употреба на лекарства като кортикостероиди.

В момента няма лечение на остеопорозата. Медицинските грижи се свеждат до предотвротяване на падания и фрактури най-вече на крайниците.

Д-р Янг казва, че екипът му се заема с проверка на действието на uhrf1 и s100a10 върху човешки клетки в лабораторни условия.