Проверката, разпоредена от здравния министър Кирил Ананиев по повод смъртта на пациент (К. М.), както и за аварията на инсталацията за хемодиализа във видинската болница "Света Петка", е констатирала нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента, съобщи за БТА пресслужбата на министерството.

Предстои образуване на административно-наказателни производства на дежурния в отделение "Спешна медицина" и на консултиращия кардиолог. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин.

Проверяващите са установили, че в документите няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания. С това са нарушени различни текстове от Закона за здравето и медицинския стандарт "Спешна медицина".

За водоочистващата система за хемодиализа е установено, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в болницата, е аварирала на 1 октомври заради високо налягане след ремонт на магистрален водопровод. Това наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода. Започнали да превозват пациентите до Лом и Монтана по график. Тези, които са пожелали да се диализират в "Св. Петка", са подписали информирани съгласия за диализа с пречистена, но неомекотена вода.

На 9 октомври работата на отделението е била възобновена.