Диабетът уж е старческа болест, но с много "старание" може да се хване и доста по-рано в живота. Най-младият болен от диабет тип 2 в света е американче от щата Тексас. Момиченцето се е разболяло още на 3-годишна възраст, след като теглото й достигнало 35 килограма, съобщи Ройтерс.

Името на детето се пази в тайна. То е прието в книника за отслабване, след като изпитало изключително силна жажда - първи симптом за болестта.

И двамата родители на детето са тлъсти. Проверка на начина му на хранене показала, че са му давани продукти с много захар и мазнини.

При диабет тип 2 тялото постепенно губи способност да произвежда инсулин и да се справя с кръвната захар. От него страдат 90% от диабетиците. Болестта се нарича още "старчески диабет", тъй като се проявява при хора на средна възраст и при старци. От 15 г. насам обаче от нея се разболяват и деца.

Новият случай в Тексас е шокиращ, защото заради световната епидемия от затлъстяване и лошо хранене летвата за болестта се оказва свалена почти до пелените.

Другият вид диабет - тип 1, е наричан още детски, но той е автоимунен не е свързан по никакъв начин с теглото и начина на живот и хранене. При него тялото не произвежда инсулин.

Първото дете с диабет тип 2 е диагностицирано в Англия през 2000 г. Тогава то е било 9-годишно. Сега в страната тази диагноза годишно получават по около 100 деца под 10-годишна възраст. Като причини се посочват возенето им с кола до училището, храненето им с боклучави храни и оставянето им да висят на компютъра с часове.

Ако не бъдат лекувани, диабетичните деца ще получат инфаркт или ще загубят крайник и зрението си между 30 и 40-годишна възраст.

Тексаското момиченце е лекувано с течната форма на медикамента метморфин, наложена му е строга диета и физически упражнения. За 6 месеца е отслабнало с 6,5 кг и нивото на кръвната му захар е влязло в нормата.

При децата диабетът тип 2 е обратим при ранна диагноза, подходяща терапия и промяна в начина на живот и на хранене.