Според някои проучвания дори и хората, които се опитват да живеят здравословно, се хранят неправилно. Причната е в митовете за храненето, на които вярваме и до днес, въпреки морето от информация.

Мит 1: Само фалшивите млечни продукти съдържат растителни мазнини

Ако на опаковката е написано „масло”, а след лабораторно изследване се установи, че продуктът съдържа растителни мазнини, вместо животински, значи е фалшификат. Но ако растителните мазнини са указани на етикета, това не прави продукта вреден. Медицината е доказала, че наситените мазнини, съдържащи се в натуралните млечни продукти, нарушават липидния баланс в кръвта и повишават риска от хипертония, атеросклероза и исхемична болест на сърцето. За да се избегне тази опасност, още преди години са разработени продукти, които заедно с животинските мазнини съдържат и растителни, като при това нямат в състава си вредни трансмазнини.

Мит 2: Всички добавки Е са вредни

Буквено-цифровата маркировка от типа „Е-ХХХ” по целия свят обозначава хранителни добавки, които увеличават срока на годност на продуктите или им придават определени свойства: цвят, аромат, обем. Списъкът с Е-та постоянно се мени – добявят се нови или се изключват тези, които са признати за неефективни или вредни.

Целия текст четете тук