Специална закваска повишава концентрацията и намалява умората

Как се вземат 12 изпита, сред които фирмени финанси, икономика, търговско право, математика, и се защитава дипломна работа в милански университет само за 392 дни? 

С дъвка в устата, или по-точно, дъвчейки три на ден. Те обаче не са какви да е.

Става въпрос за дъвки със специална закваска, които повишават многократно концентрацията и намаляват умората. Наричат се Mind the Gum и са

измислени случайно

от студента

Джорджо Паутрие

от Милано

До изобретението си той стига по неволя, след като през 2010 г. е ранен при автомобилна катастрофа.

Както разказва самият Джорджо пред студентското издание “SOS студенти”, той катастрофира на магистрала, където кара със 180 км в час.

Оцелява, но има фрактура на шийната кост. Това означава 2 г. и половина в напълно неподвижен на легло – и всичко това, когато е едва първа година студент по фирмена икономика.

Младежът в крайна сметка оздравява, но вече е загубил тотално способността си да се концентрира в материи като икономика и математика.

Проблемът е, че той чувства моралното задължение да продължи образованието си, за да поеме основаната от дядо му фамилна компания.

Джорджо се чуди какво да направи, за да подсили концентрацията си при ученето. Пробва всякакви продукти, създадени с тази цел, взема даже по няколко наведнъж. Това се отразява чувствително на студентския му джоб.

Тук му подава ръка един семеен приятел – фармацевт от известна миланска аптека за продажба на натурални продукти. Целият екип от

аптеката му се

ангажира в мисията

да измисли рецепта

за продукт, който да включва всички съставки, помагащи на паметта и концентрацията. Целта е забърканата от тях смес да има положителен ефект върху когнитивната памет.

Така се стига до измислянето на дъвка, която по-късно наричат Mind the Gum.

Дъвчейки, съставките се асимилират по-добре и по-бързо.

Самият процес на дъвчене също помага на концентрацията. Според някои тестове и изследвания

дъвченето

на дъвка

увеличава

вниманието и

паметта с 24%

за кратко време, а за по-дълъг период – с 36%.

“Малцина знаят, че дъвката е най-добрият начин да се задвижат в организма определени активни съставки.  Препоръчителната доза е три дъвки дневно.

Препоръчителната доза е три дъвки дневно.

Различни американски изследвания са показали, че при дъвченето се увеличава способността за концентрация и за запаметяване и че то

позволява

отделянето под

езика на

активните

съставки до 5 пъти

по-бързо

и ефикасно, отколкото става при приемането на традиционните хранителни добавки”, казва Джорджо пред студентското издание.

Дори от дъвченето на само една дъвка може да се получи положителен и приятен ефект върху дъвчещия я.

Но какво точно съдържа тя?

Става въпрос за 15 съставки, сред които кофеин. Ако го вземате отделно, той възбужда мозъка, но блокира алфа - вълните, които се отделят в моментите на релакс и отпускане на организма, а те са много важни за паметта.

Комбинирането

на кофеина с

останалите

14 съставки

на дъвката обаче увеличава многократно положителния и елиминира негативния ефект, който е свързан с приемането на прекалено голямо количество кофеин.

Ароматът на мента, който придава приятния вкус на дъвката, пък помага за събуждането на сетивата. Освен това помага и за бързината при смятането, както и за намаляването на грешките поради невнимание. Други от съставките намаляват отделянето на кортизол в мускулите и предотвратяват умората.

Женшенът пък помага за силата при физическа активност и за абсорбирането на някои витамини. Сред 15-те активни съставки на дъвката са освен кофеин (колкото за 1 кафе) и витамин А, B и D, L-теанин, баопа мониери – аюрведическа билка с тонизиращ ефект, растението гуарана, използвано в китайската медицина,

африканското

растение грифония,

смятано за натурален

антидепресант,

L-глутамин, помагащ за когнитивните функции на мозъка, биотин, който е известен още като витамин H или B7.

Така, сдъвквайки добре всички тези компоненти, мозъкът ви започва да работи като двигател на “Ферари”.  Дъвката е популярна и сред азиатските студенти.

Дъвката е популярна и сред азиатските студенти.

Според Джорджо, а и според мнозина, които употребяват дъвката, концентрацията при учене се увеличава значително, а организмът на учещия се запазва продължително време в прекрасна физическа форма и пълен с енергия.

И всичко това без значение дали зубрите атомна физика, или финанси. Дъвката се продава на много места в Милано, из Италия и онлайн. Всяка опаковка струва 4 евро и съдържа 9 дъвки, които стигат за три дневни дози. Всъщност една дъвка е 1,33 евро, или малко повече от цената на едно кафе в Италия.

Как се препоръчва

да се дъвче

вълшебната дъвка?

Първата се дъвче сутрин, така концентрацията ти се вдига на 110%. Втората се дъвче в обедната пауза, когато обикновено способностите за концентрация и запаметяване се понижават след ядене. Но нали, ако си студент, трябва да учиш и след това?

Третата дъвка се дъвче вечер. Сега е моментът след цял ден залягане над книгите да се повеселиш, а как да стане, ако вече си скапан физически и мисловно?

Джорджо удивява всички с постигнатите от него резултати в учението вследствие на непрекъснатото дъвчене на Mind the Gum.

Затова решава да комерсиализира продукта си – с тази цел е създадена стартъп компания във фармацевтиката. Скоро след това дъвката започва да се продава и в чужбина.

Както става обикновено, и в този случай

не липсват

скептично

настроени

Мнозина смятат, че най-добрата концентрация и бързо запаметяване се постигат, като пиеш едно кафе и отидеш да учиш на тишина в библиотеката. Според психоложката Чинция Гамба дъвката функционира при някои студенти благодарение на пласебо ефекта.

Със сигурност обаче дъвката не оказва негативни ефекти – затова и министерството на здравеопазването в Италия я признава като хранителна добавка.