Най-честата причина е липсата на достатъчно движение

Последните изследвания категорично показват, че болките в гърба зачестяват, а възрастовата граница пада.

“През активния живот около 80% от хората в една или друга степен изпитват болки в гърба”, казва д-р Алф Нахемсон, ортопед от Университета на Гьотеборг. Според други експерти процентът стига до 90. Всички са единодушни, че страдащите са на възраст между 30 до 50 г. В периода между 45-50 години болките могат да станат причина за временна загуба на работоспособност.

Еднакво характерни са и за двата пола. Лекарите ги свързват с няколко фактора: начин на живот, генетична предразположеност, неблагоприятна обстановка и недостиг на определени микроелементи в организма. Има и индивидуални фактори - възраст и професия.

Според проф. Норберг Сандер почти всички случаи на болки в долната част на гърба са следствие от слаби мускули и наднормено тегло.

Най-опасните за гърба дейности са тежкият физически труд и седящата работа. Статистиката потвърждава, че повече от половината от работещите в офис страдат от хронични болки в гърба.

Има ли начин да се предотвратят болките?

Най-верният път за справяне е да избегнете наднорменото тегло. Затова следете храненето си. Откажете цигарите и се движете повече.

Ако болката вече се е появила, използвайте обезболяващи средства, които лесно проникват в тъканите и бързо облекчават страданието.

Консултирайте се с лекар, който да открие точната причина и да назначи правилното лечение.