Учени от университета на Флорида установиха, че въздействието на никотина върху организма на бащата може да повлияе на когнитивните способности на децата и внуцитe му посредством епигенетични фактори, съобщава сайтът MedicalXpress.

Известно е, че за бъдещите майки пушенето повишава риска от поведенчески проблеми у потомството й като дефицит на вниманието и хиперактивност. Смята се, че въздействието на никотина и други съставки в цигарения дим върху организма на бащата е сходно. Но досега бе трудно генетични и епигенетични фактори (молекули, включващи и изключващи участъци от ДНК) да бъдат отделени от влиянието на обкръжаваща среда, например от пасивното пушене, предава БТА.

При новото изследване мъжки мишки получили ниски дози никотин, разтворен в питейна вода. След това били кръстосани със самки. У потомството им се появили признаци на дефицит на вниманието, хиперактивност и когнитивни смущения.

Учените констатирали епигенетични изменения в спермата на самците, изложени на никотин. Те оказали влияние върху ген, който кодира допаминовия рецептор D2. Въпросната молекула е с важна роля за развитието на мозъка и обучението.