26 нови лекарства за лечение на някои видове рак, хепатит С, диабет тип 2, шизофрения, епилепсия, артрит и ХИВ/СПИН може да не се появят на българския пазар през следващата година и съответно да не се реимбурсират от здравната каса.

Причината е, че Комисията по оценка на здравните технологии, която препоръчва заплащането на новите лекарства от НЗОК, не е провела нужните заседания през месец септември и това забавя целия процес, сигнализират от асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharm).

Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение за хиляди пациенти, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Голяма част от тях от години са утвърдени и широко използвани в повечето европейски държави, посочват от там.

Това би довело и до забавяне на договарянето на отстъпки от НЗОК с производителите на лекарства.

В същото време за 2018 г. фармацевтичните компании ще предоставят на касата компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 140 млн. лв.

Според директора на асоциацията Деян Денев тази компенсация би трябвало да помогне българските пациенти да получат навременен достъп до нови лекарствени терапии, а орязването няма да се налага, ако се спрат станалите публично известни криминални практики, при които НЗОК заплаща лекарства, но продуктите се изнасят и не стигат до пациентите.