„Все повече зачестява употребата на енергийни напитки от деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време“, каза по БНР д-р Рада Прокопова – началник на Кардиологичното отделение в болницата „Св. Анна“.

„Те съдържат изключително голямо количество кофеин. Една енергийна напитка от около 300 мл съдържа кофеин равен на голяма чаена чаша кафе и повече. Кофеинът е изключително вреден, когато се приема в големи количества и начесто. 1-2 чаши кафе дневно в никакъв случай не вредно, даже е полезно, защото кофеинът ускорява обмяната на веществата. Смята се, че намалява холестерола и телесното тегло. Това е в случаите, когато има умерена употреба. Но в енергийните напитки дозата е направила така, че тази напитка се оказва отрова. Кофеинът увеличава адреналина, а той е хормонът на стреса. Адреналинът има изключително негативно влияние върху сърдечно-съдовата система с това, че увеличава вероятността от аритмии и тахикардия при хората, които обективно са здрави. Увеличава естествено и кръвното налягане. Той може да доведе и до значителна дехидратация на организма“, обясни д-р Прокопова.

Освен на кофеина тя наблегна и на високото съдържание на захар в тези напитки. По думите й то има много последици за целия организъм, включително развиване на диабет. Напитките с подсладители пък са още по-вредни, тъй като имат отношение както към развитие на диабет тип II, а са и канцерогенни. Според д-р Прокопова контролът върху енергийните напитки трябва да е сериозен.

При продължителен прием те сериозно увреждат нервната и сърдечно-съдовата система, предупреди тя. Родителите трябва много да внимават и по възможност да упражняват контрол по отношение на енергийните напитки.

Министерството на здравеопазването се опитва да регулира продажбата и консумацията им още от 2012 г. Целта е да се предпазят децата от прекомерна употреба тези напитки. Засега обаче тези опити за регулация остават без успех.

С промени в Закона за здравето правителството цели да бъде въведена забрана за продажна на енергийни напитки за деца. В текстовете е записано напитките да бъдат забранени за продажба на лица до 18 г. на територията на училища, детски градини и общежития. Освен това да бъде забранена и рекламата им, ако е насочена към деца и младежи, които всъщност са основните им консуматори. Текстовете обаче не стигат до гласуване в пленарна зала.