Учени от Харвардския университет установиха, че много диетични добавки съдържат опасни и неодобрени лекарствени препарати, пише сайтът MedicalXpress.

Според тях това важи за над 1000 марки хранителни добавки. През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха над 700 предупреждения за продажба на биологично активни препарати, които съдържат неодобрени съставки. Освен това американското Управление за контрол на храните и лекарствата посочи, че в 98% от случаите върху опаковките на препаратите няма предупреждения за наличието на такива съставки, предава БТА.

От 2007 г. до 2016 г. 46% от опасните добавки са били вещества, усилващи сексуалните функции и съдържащи силденафил. 41% са вещества за сваляне на телесно тегло, съдържащи сибутрамин. Той потиска апетита, но уврежда сърцето и съдобете. 12% съдържат стероидни препатати за увеличаване на мускулната маса.

Над половината от възрастните американци приемат диетични добавки. При това според Управлението за контрол на храните и лекарствата, макар те да включват витамини, минерали и аминокиселини, не способстват лечение и профилактика на каквито и да било болести.