Студеното и непредсказуемо време през зимата не е далеч. То най-често е основна причина за простуда. А сезонният грип е нещо, което много хора не успяват да избегнат.

Пилешка супа

Пилешката супа е задължително лекарство при простуда и грип. Тя зарежда организма с нужните хранителни вещества и витамини. След като знаем, че през есента и зимата имунната система е под напрежение и полезните съставки в тялото не достигат, продуктите в пилешката супа са идеалното антивирусно и антибактериално природно лекарство. Освен това с нея лекувате дихателните пътища.

Чай

Топлите чайове са задължителни при лечение на грип и простуда. Причината е, че сгряват, помагат ви да се изпотите, облекчават болките в гърлото, предотвратяват дехидратация и зареждат организма с полезни вещества.

За предпочитане са чай от шипка, жълт кантарион, лайка, мента или иглика.

Вино

Виното може да ви служи по-скоро като профилактично средство за предпазване от грип и простуда, тъй като засилва имунитета. Използва се също за лекуване на остра кашлица. Половин чаена чаша мед се разтваря в 1 литър вино. Преди всяко хранене приемайте по 1с.л. от лекарството.

Джинджифил

Динджифилът има антисептично, антибактериално и противовирусно действие. Стимулира изпотяването и по този начин помага за изхвърлянето на токсините от организма. Освен това успокоява кашлицата и лекува болно гърло. При болки в гърлото приемайте преди всяко хранене по 1 с. л. от 400 г мед, разбъркан с 1ч. л. сух, стрит джинджифил.

Сол

Макар доста хора да твърдят, че солта е вредна за хората, всъщност при грип и простуда тя може да е много полезна, тъй като сгрява, прочиства дихателните пътища и снабдява тялото с минерали. Разтвор от сол и вода може да се използва при лекуване на хрема, а гореща вана за краката от топла вода и 1 шепа морска сол помагат да се стоплите и отпуснете.

Свинска мас

Свинската мас присъства в голяма част от бабините рецепти за лекуване на грип и простуда. Основната причина е сгряващото действие, което има. Обикновено се прилага под формата на компреси или за разтривки.

При простуда тялото на болния се разтрива със смес от 2 с.л. свинска мас, 1/2 ч.ч. мастика, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. морска сол.

Цвекло

Цвеклото спада към зеленчуците, най-богати на витамини и минерали. Задължителен е за ежедневното ви меню, особено в сезон на грипове и вируси, тъй като подпомага функцията на отделните органи и прочиства организма. Достатъчно е да приемате сокове с цвекло, за да си изградите имунна защита. Миксирайте цвекло с ябълка и лимон, или цвекло с моркови, за да сте отново на крака. Не прекалявайте с чистия сок от цвекло, защото може да предизвикате обратен ефект.

Черен пипер

Черният пипер е изпитано средство от кухнята при лечение на простуда. Причината е, че подправката има способността да убива вирусите и да тонизира организма. При грип или простуда пийте греяно вино със счукан черен пипер. А при силна кашлица приемайте по 1ч.л. мед (100 г), разбъркан с ленено семе (50 г), едно индийско орехче и 25 г счукан, черен пипер.

Чесън

Възползвайте се от антисептичното действие на чесъна, когато сте болни от грип или сте се простудили. Чесънът служи и за детоксикация на организма и освен, че изхвърля вредните вещества, зарежда тялото с витамин С.

Използва се и за укрепване на имунната система, така че след боледуване да се възстановите по-бързо. Имайте предвид обаче, че не се препоръчва на хора, които страдат от язва или гастрит.