Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт, на които трябва да се обърне внимание и веднага да се консултирате с лекар.

Един от ранните признаци е трудности при възприемането на информация. Например, човек може да забележи, че събеседникът му не разбира какво му се говори или обичайни предмети изведнъж му се струват непознати или променени. Това може да се дължи на нарушение на кръвообръщението в мозъка, което не е задължително да е мозъчен инсулт, но много често го предшества.

За нарушение в мозъчното кръвообръщение може да говори и внезапна болка в главата при липса на други признаци за инсулт. Много от пациентите отбелязват, че по време на пристъп на тежко главоболие им се променя възприятието на светлината и цветовете.

Часове преди мозъчния кръвоизлив може болният да усети дезориентация и объркване и даже за момент да получи припадък. Това отново се дължи на нарушената кръвна циркулация.

Загубата на равновесие, нарушената координация, тежките пристъпи на замаяност трябва да изострят вниманието и да накарат страдащия и неговите близки да се обърнат към специалист за консултация.