Българи, нуждаещи се от белодробна трансплантация, не се приемат в немски клиники, защото България е само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант, обясни по БНР директорът на агенцията по трансплантации Михаил Христов.

"Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни в мейл германските власти ни обясниха, че [граждани от] държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните-членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи."

Отказ имаме и за клиниката в Есен за белодробни трансплантации, допълни Христов преди отбелязване на Деня на донорството в болница "Света Екатерина". На 22 октомври у нас пристига турски екип, за да се запознае с възможностите за извършване на присаждания на бял дроб в болниците "Света Екатерина" и "Лозенец". Такава договорка има и с екип от Хановер.