Днешният политик подписва изводите - постоянна загуба, четвърт милион, даден на консултанти, и проекти, които не са осъществени, купуване на лекарства по завишени цени, липса на обществени поръчки

Необяснимата смърт на няколко млади пациенти предизвика оди в Националната болница по хематология в София. Три години по-рано друг одит от здравното министерство в същата болница открива фрапиращи нарушения.

Дългове за 23,6 млн. лв. Постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 г. стига 6 млн. лв. Над четвърт милион, похарчен за консултантски услуги и проекти за ремонти, които не са изпълнени. Купуване на лекарства на завишени цени. Нарушения на процедури по обществени поръчки и липса на контрол по съмнителни договори.

Всичко това е описано в доклад на дирекция “Вътрешен одит” към министерството.  “24 часа” разполага с документа. Той е от юни 2016 г. и обхваща периода от януари 2014 г. до края на декември 2015 г. Тогава болницата се управлява от проф. Георги Михайлов. Той е в съвета на директорите до май 2017 г., когато е избран за депутат от БСП и става зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Предизвиканият нов одит е след неясната смърт на младите мъже. Той показва, че проблемите в болницата не са били решени. Предишният доклад от одита  е подписан от Михайлов, но нищо не се случва - нито са отстранени нарушенията, нито са спазени препоръките.

Т ежкото финансово състояние на болницата и лошото управление се виждат и от годишните финансови отчети на дружеството, което е 100% собственост на министерството.

“Счетоводната загуба от 6 млн. лв. се формира от реимбурсирането на лекарства от РЗОК”, е тогавашното обяснение на Михайлов в писмено становище до одиторите. Той сочи, че през 2015 г. за лекарства са похарчени 14,5 млн. лв. - с 6,7 млн. лв. по-малко от 2013 г. и оттам се формирала загубата. Тази разлика се дължи на промените в лекарствената политика, извършени през 2015 г.

“При лечението на пациенти с малигнени хематологични заболявания са използвани генерични медикаменти, което доведе до значителна икономия на средства и съответно до намаляване на приходите от РЗОК”, обяснява Михайлов.

В одита обаче са описани фрапиращи случаи на безстопанственост и съмнителни договори. Въпреки загубите и дълговете за милиони 264 000 лв. се превеждат на фирми по договори за консултации и за проекти, които не са изпълнени, а и са ненужни.

На 7 май 2014 г. от болницата искат от министъра на здравеопазването да отпусне 525 000 лв., с които да се направят пристройки.

Няма решение на едноличния собственик на капитала, нито на общото събрание на болницата. Въпреки това 3 месеца по-рано вече е сключен договор за проучвателни и проектни работи с фирмата “АС и СА”. Не е проведена обществена поръчка. По договора от бюджета на болницата са преведени 23 520 лв. Когато одиторите искат документите по сделката, не получават приемно-предавателните протоколи, на чието основание е извършено плащането.

Проектирането по документи на пристройка не спира дотук. На 5 дати през април 2014 г. са сключени 5 договора с друга фирма - “Идеес” ЕООД. Предметът им е същият - проучване и проект на пристройка. Всички са на стойност 120 000 лв. И в този случай няма обществена поръчка. През октомври болницата плаща още 44 000 лв. на "Идеес", но не става ясно дали е по някой от 5-те договора. По всички тях няма приемно-предавателни протоколи, нито документи за свършена работа.

Собственикът на “Идеес” не е случаен, показа проверка на “24 часа”. Това е Евгени Савчев - бизнесмен, кандидат за депутат от ДПС през 2014 г. и за съветник на местния вот от 2015 г.

В одитния доклад са описани и съмнителни договори за консултантски услуги с други фирми за по около 24 000 лв. Няма документи за свършеното, няма и контрол за законосъобразност. Един от договорите е за оптимизиране на работата на болничното заведение, което така и не се случва.

“Извършвани са проучвателни и проектни работи и консултантски услуги, за което са платени 264 872 лв. със средства на болницата, след което не са предприети действия за тяхното приложение в практиката и довършване на започнатото чрез строителство, ремонт, реконструкция, подобрения.

Изразходваните средства не са съобразени с тежкото финансово състояние на дружеството и невъзможността за реализиране на проектите”, пише в доклада.

Един от най-неизгодните договори е с "Овартас Вендинг” на Ленет Чак ър, син на първата жертва на бандата на Наглите Мехмед Чакър, който бе отвлечен през 2007 г. Договорът е за монтиране на телевизори във всички болнични стаи. Подписан е още през 2004 г. със срок на действие 7 г. През годините е удължаван няколко пъти с анекси. В него пише, че след края на договора собствеността на телевизорите ще бъде прехвърлена на болницата.

Към края на договора през 2015 г., когато директор продължава да е Михайлов, болницата продължава да плаща, без да получава собственост върху тази техника.

През всички години на действие на договора печалбата е отивала единствено за “Оварас Вендинг”, а болницата остава без приходи, установяват одиторите.

Освен парите за консултантски услуги и проектиране одиторите са изследвали и пряката дейност на болницата. От документите, които откриват, става ясно, че са купувани лекарства на доста по-високи цени от регулираните в позитивния лекарски списък. За 2 г. болницата е пазарувала лекарства за 60 000 лв., които реално струват 36 000 лв., видно от фактурите.

Като пример е дадено лекарството Вacteripime. Флаконът от 1 г е купуван за 11,40 лв. с ДДС, а регулираната стойност по позитивния лекарски списък е 6,83 лв.

Одиторите отчитат сключването на още договори, които определят еднозначно като неизгодни за болницата. Един от тях е с “Евролекс Консултинг” ООД за правни услуги. Срокът му е 2 г., а стойността му – 86 000 лв. без ДДС. В договора няма обем на дейностите, които трябва да се извършат, брой становища или консултации, заради които да се плати.

Договорите не са сключвани за изпълнение на конкретно възложена задача, но е посочено твърдо месечно възнаграждение - 3600 лв. без ДДС, без значение дали е свършена някаква работа. Всичко това при положение, че има подобен договор с друга фирма със същия предмет.

Точно 30 са препоръките за подобряване на дейността на болницата в доклада по всички нередности. 27 от тях са преценени като такива с висок риск. Всички са приети от Георги Михайлов без забележки.

Новата проверка заради смърт на 5-има млади мъже в клиниката

Сигнал на 5 почернени семейства до Министерството на здравеопазването става причината за нов одит в Специализираната болница по хематология, показва разследване на Миролюба Бенатова в Нова телевизия.

Семействата искат да разберат къде се къса нишката в системата на лечение на кръвни онкологични заболявания у нас. В последните няколко месеца умират трима мъже на възраст от 21 до 40 г. Родителите им започват да пишат жалби до всички институции и да разказват историите си. Те вярват, че синовете им можеше да са живи, ако организацията в клиниката, периодът след тежките химиотерапии и хигиената, не са такива, каквито са в момента.

Докладът на одиторите показал, че болницата има организационни проблеми, които не са отстранени въпреки предишни предписания. Резултатите от проверката са при ръководството на Министерството на здравеопазването.

Починалите мъже са диагностицирани със заболявания, които се повлияват от известните терапии. Лекувани са по така наречения “златен стандарт”. Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Те са диагностицирани, лекувани и умират за няма и година.