Ендокринната система регулира жизнените процеси в човешкия организъм: обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването. Тя влияе и върху поведението. Състои се от жлези, които синтезират хормони и ги освобождават в кръвта (вътрешна секреция). Така тези вещества достигат до всички тъкани и органи и регулират функциите им.

Комплексът от лечебни упражнения, който поддържа хормоналното равновесие, се отразява положително на целия организъм. Твърди се, че бил разработен и практикуван от тибетски монаси. Упражненията са 10, но изпълнението им отнема по-малко от 10 минути. Може да ги направите дори преди ставане от леглото.

- Разтрийте ръцете няколко секунди една в друга. Нормално е да се загреят. Ако се изпотят, това може да сигнализира за заболяване.

- Затворете очи и сложете върху тях затоплените си длани. Натиснете леко и отпуснете. Направете го 30 пъти за около 30 секунди. След това задръжте дланите върху очите поне половин минута. Ако имате влошено зрение, останете в това положение 2 минути.

За останалите четете тук