От 50 потенциални донора едва 1-2 се съгласяват да дарят

България не може да стане пълноправен член на Евротрансплант, защото условието е да имаме 10 донора на милион от населението. За нашата страна това означава около 70 души, а за тази година те са едва 10, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на пресконференция в министерството днес.

“В началото на 2018 г. 115 държави се присъединяват към една декларация за борба с трафика на органи, т.нар. "трансплантационен туризъм". Присъединявайки се към тази декларация, все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други държави към техните трансплантационни програми”, обясни Пенков. Той посочи, че именно това е причината български пациенти да не могат да се лекуват в чужбина. И допълни, че днес е умрял още един млад човек заради липса на органи.

“От 50 потенциални донори, които има в болницата, колегите успяват да убедят близките на максимум 1 или 2, за да може нуждаещи се да получат органи и правото на живот. Това е проблем и ключът към всичко е донорство”, каза Пенков.

Министерство на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите ще изготвят пътна карта възможно на-скоро. Лекари от други държави ще идват у нас, за да обучават специалисти да извършват трансплантации.

Очаквайте подробности!