“24 часа” с отличие за принос за авторитета на съсловието

Столичната лекарска колегия по идея на своя председател д-р Асен Меджидиев връчи за първи път годишни награди за лекари в 9 категории. Отличията са по повод Деня на българския лекар. Той е на 19 октомври, когато православният свят отдава почит на светеца Иван Рилски Чудотворец.

Наградите са признание за специалисти от София, благодарение на които се развиват медицината и академичността в столицата и в цяла България. Връчени бяха от председателя на парламента Цвета Караянчева, шефката на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова и зам.-министъра д-р Бойко Пенков.

Голямата награда “Лекар на годината 2018” е за д-р Цветко Георгиев - завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в “Пирогов”. Той е направил стотици уникални операции и е приложил техники, резултатите от които родителите на спасените деца наричат чудо.

В другите категории бяха наградени доайенът проф. Тошко Лисичков, д-р Димитър Пенчев от ВМА и д-р Асен Цеков от “Токуда”, проф. Илия Салтиров от ВМА, доц. Маргарита Кътева от “Софиямед”, проф. Цветомир Димитров – директор на Първа градска, доц. Костадин Ангелов – директор на Александровска, д-р Стоян Борисов, проф. Данаил Петров и д-р Веселин Милев от Столична община.

Лекарската колегия отличи и медии за принос в утвърждаване на авторитета на лекарското съсловие. Д-р Меджидиев връчи приз първо на в. “24 часа” за почина “Лекарите, на които вярваме”. В него читатели номинират лекарите, спечелили доверието им. Инициативата е от 2011 г. и всяко издание увеличава лигата на доверието. През 2018 г. в нея са 466 лекари от различни профили.

Грамоти получиха и Дарик радио за кампанията Bost doctors, “Канал 3” и Нова телевизия за филмовата продукция “Откраднат живот”.