Броят на ражданията с цезарово сечение в света на практика се е удвоил за 15 години - от 12 процента на 21 процента от 2000 г. до 2015 г., като дори е надхвърлил 40 процента в 15 страни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес, предаде БТА.

Смята се, че 10-15-процентното съотношение на ражданията с цезарево сечение спрямо общия брой на ражданията е абсолютно необходимо поради медицински причини. Но 60 процента от изследваните 169 страни са над тази граница, докато 25 процента са под нея. За целите на изследването са ползвани данни на Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

В 15 страни, сред които Доминиканската република, Бразилия, Египет, Турция, Венецуела, Чили, над 40 процента от ражданията са с цезарово сечение.

"Голямото увеличаване на ражданията с цезарово сечение предизвиква проблеми заради рисковете за майката и детето - заяви координаторката на изследването Марлийн Темерман от университета в Ганд, Белгия, и университета Ага Хан в Кения. - Ако се появят усложнения, раждането с цезарово сечение често е животоспасяващо. Трябва да улесним достъпа на жените до тези операции, но не трябва да се злоупотребява с прибягването до цезарово сечение."

Различията са особено значими между Субсахарска Африка, където ражданията с цезарово сечение са 4,1 процента от общия брой на ражданията през 2015 г., и Латинска Америка и Карибите - 44,3 процента.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".