28°C   София
 

По данни на изследване от миналата година 53% от мъжете и 44% от жените играят някакъв вид хазарт, казва психотерапевтът

Над 200 000 българи, или 3% от населението, проявяват някаква форма на хазартна зависимост. По данни на изследване от миналата година 53% от мъжете и 44% от жените играят някакъв вид хазарт, а този бизнес в България вече е нараснал до 3 млрд. лв.

От практиката ми виждам, че най-рисковите групи са младите, които са по-импулсивни и при които частите от мозъка, отговарящи за преценката, все още са в етап на развитие. Под много висок риск са и хората с ниско образование, живеещи в бедност, и пенсионерите. Третата група най-уязвими са генетично предразположените към зависимости, т.е. в семейството им има история на зависимост, както и тези, които “подменят” зависимостта - например в опита си да спрат алкохола не адресират първопричината и задоволяват нуждата чрез друга зависимост като хазарта.

Принципно никой не е застрахован и може да започне да злоупотребява. Има един момент, в който злоупотребата преминава в зависимост и вече мозъкът претърпява физически промени, поради които човекът няма капацитета да спре без професионална помощ и е готов на всичко, включително да рискува живота си и да краде от близките си, дори и преди да е бил морален, функционален човек.

Ако се върнем на психологията, ще разберем, че мотивът на зависимите далеч не е само финансов. Отговорни за това са още изключително силното вълнение и превъзбудата, преди да започнеш да играеш. Разочарованието, когато няма печалба пък, последвано от огромна вина и неистова нужда да се “поправи грешката”, пак зареждат цикъла. Реакциите на зависимия и този, който има нездрава склонност към хазарт, са сходни – екзалтация, като печелиш, и разочарование, като губиш. Човекът, който няма склонност към зависимост, най-вероятно ще изпита много по-ниски емоционални амплитуди.

Някои популярни хазартни игри трябва да бъдат третирани като друг тип наркотици. Ако бъдат забранени, хората, които са пристрастени, просто ще преминат на друг тип хазарт, през интернет или през казина. Едва ли ще се появи черен пазар, защото има множество други опции за хазарт. Според мен казината трябва да бъдат принудени да отделят финанси за образование на младите. Ефект би имало и ако по време на рекламата се обявяват шансовете за печалба и се изписва телефон за помощ при зависимост към хазарта.

За съжаление, близките обикновено влошават проблема, като в опита си да помогнат на зависимия всъщност го “държат над водата” и го спират да “удари дъното”. При сериозна зависимост е добре близките да не дават никаква финансова, емоционална и друг тип помощ - подслон и вършене на услуги, докато близкият не склони да се лекува.

Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, пристрастеност към пазаруване, гледане на телевизия и дори ходене по врачки. Влияние оказват и социалната среда, психологически фактори, генетична предразположеност. Как може да се промени набиращата сила тенденция за злоупотреба с участие в хазартни игри, която лесно се превръща в зависимост и каква е превенцията за вече пристрастените? Това са едни от целите на проекта “Заложи на себе си”, в който са поканени за коментари и интервюта психолози, психиатри и лекари, които ще представят статистики, практики и личен опит за предотвратяване на зависимости.

Проектът “Заложи на себе си” се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор №25-00-6/04.05.2018.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,