Всеки 20-и от изследвалите се мъже, които правят секс с мъже, е с положителен резултат за инфекциятаСлед модерното лечение не се открива вирусен товар в кръвта

Наблюдаваме нова, тревожна тенденция благодарение на това, че достигаме до “скритата” гей общност – все повече инфектирани мъже, които правят секс с мъж, са достигнали до СПИН, каза Елена Биринджиева - управителка на центъра за сексуално здраве CheckPoint в София.

Центърът е изследвал 1100 гейове и всеки 20-и е с положителен ХИВ резултат.

В центъра за анонимно и безплатно изследване и консултиране са открити 90% от регистрираните с вируса софиянци и 30% от регистрираните с ХИВ от страната. Освен традиционното изследване на кръв отскоро там правят и експресно тестване по слюнката - на място или вкъщи. За избралите да го направят сами у дома е осигурена денонощна телефонна консултация с медицинско лице. Тестът има висока точност, а резултатът излиза за 20 минути. Използва се в много страни, у нас сега се пробва. Освен в София е достъпен за цялата страна - при желание се доставя по пощата.

Пилотно сме осигурили 60 теста на желаещи да се изследват и 2 от резултатите бяха положителни, каза Биринджиева. Тестовете може да се вземат и в център “Рейнбоу хъб” на общността ЛГБТИ, известна като гей общност.

От началото на годината са открити 161 ХИВ позитивни българи, предимно мъже. До август в секторите за лечение на ХИВ/СПИН се проследяват 1430 души и 93% от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Тя дава възможност инфекцията да се контролира и да се стигне до нулев вирусен товар, което им осигурява нормално качество на живот и елиминира риска от заразяване на партньорите им.

Ключова роля в борбата със СПИН у нас имат неправителствените организации, които работят пряко с една от най-големите рискови групи – мъжете, които правят секс с мъже, казват от сдруженията. Те организират групи за взаимопомощ, консултации, оказват психологическа подкрепа, насочват новорегистрираните инфектирани към най-ефективното лечение. Наред със стимулиране на тестването “Рейнбоу хъб” иска да повишава информираността сред ЛГБТИ относно ХИВ чрез включването на темата в редовната програма от събития и групи по интереси в центъра.