Премахват мъжкото безплодие по френска технология без клониране

За пръв път човешки сперамтозоиди бяха отгледани в лаборатория и този пробив ще доведе до премахване на мъжкото безплодие.

Френската фирма обяви, че е създала сперма от незрели клетки. Същият процес в организма на мъжа трае 72 дни. Постижението още не е обявено в престижно издание, но се посреща "със сдържан възторг" от експертите, съобщи в. "Фигаро".

Лабораторията "Калистем" в Лион обяви, че постижението й "проправя пътя към нови терапии за възвръщане и запазване на мъжката оплодителна способност". "Преди време чрез биопсия на тестисите от пациент бяха извлечени незрели полови клетки (сперматогони). От тях компанията успя да получи в лабораторни условия напълно оформени сперматозоиди", се казва в съобщението.

Сперматогенезата е изключително сложен процес на узряване на сперматогоните. Нарушенията в него водят до безплодие (азоспермия). Френската технология позволява да се извличат полови клетки от мъжа и да се замразяват, докато той поиска да стане баща. До момента лабораторна сперма е била получавана само при мишки.

"Калистем" започва предклинични опити с получената сперма през 2016 г. и клинични опити през 2017 г. Според проф. Исраел Нисан, основател на Европейския форум по биоетика, процедурата е за предпочитане пред клонирането на полови клетки.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Дедо Мъди
10/15/2018 09:57:08

А дали си заслужава усилието ? Природата ли , господ ли , не знам , но наказват с безплодие мъже и жени , които очевидно , с този недъг , са генно повредени и "оправянето" им сега ще донесе в бъдеще много повече проблеми на обществото , защото ще се размножават с дефекта си. Същото важи и за връщаните от оня свят апаши и побойници , които след сбиване и кома , вместо да умрат , им се дава възможност да "сеят" агресивните си гени.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*