28°C   София
 

Премахват мъжкото безплодие по френска технология без клониране

За пръв път човешки сперамтозоиди бяха отгледани в лаборатория и този пробив ще доведе до премахване на мъжкото безплодие.

Френската фирма обяви, че е създала сперма от незрели клетки. Същият процес в организма на мъжа трае 72 дни. Постижението още не е обявено в престижно издание, но се посреща "със сдържан възторг" от експертите, съобщи в. "Фигаро".

Лабораторията "Калистем" в Лион обяви, че постижението й "проправя пътя към нови терапии за възвръщане и запазване на мъжката оплодителна способност". "Преди време чрез биопсия на тестисите от пациент бяха извлечени незрели полови клетки (сперматогони). От тях компанията успя да получи в лабораторни условия напълно оформени сперматозоиди", се казва в съобщението.

Сперматогенезата е изключително сложен процес на узряване на сперматогоните. Нарушенията в него водят до безплодие (азоспермия). Френската технология позволява да се извличат полови клетки от мъжа и да се замразяват, докато той поиска да стане баща. До момента лабораторна сперма е била получавана само при мишки.

"Калистем" започва предклинични опити с получената сперма през 2016 г. и клинични опити през 2017 г. Според проф. Исраел Нисан, основател на Европейския форум по биоетика, процедурата е за предпочитане пред клонирането на полови клетки.Дедо Мъди
10/15/2018 09:57:08

А дали си заслужава усилието ? Природата ли , господ ли , не знам , но наказват с безплодие мъже и жени , които очевидно , с този недъг , са генно повредени и "оправянето" им сега ще донесе в бъдеще много повече проблеми на обществото , защото ще се размножават с дефекта си. Същото важи и за връщаните от оня свят апаши и побойници , които след сбиване и кома , вместо да умрат , им се дава възможност да "сеят" агресивните си гени.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,