Понеже сега й е сезонът на бамята, ето една рецепта, която помага при диабет.

Изобщо, бамята е незаслужено подценяван зеленчук. Това обаче бързо може да се промени, ако хората научат за свойството на семената и шушулката й да свалят нивото на кръвната захар. Това я прави чудесно средство за предпазване от диабет. Само с бамя и вода болните от диабет тип 2 могат да си направят домашно лекарство.

Съставки

4-5 шушулки бамя

200 мл вода

Приготвяне

Всяка шушулка се измива, сгъва се в двата края, после се нарязва наполовина или се разрязва надлъжно с нож. Бамята се поставя в кана и се покрива с вода, за да кисне поне 8 часа, но не повече от 24 часа. На сутринта се смачква, за да се изцеди остатъчната мъзга. След това бамята се изхвърля, а водата, в която е киснала, се изпива.

Най-добре е да се използва прясна бамя. Но понеже я няма целогодишно, става и със замразена. За консервираната и за бамята от туршии не е сигурно дали имат същия лечебен ефект.

Внимание обаче!

Ако пиете някои лекарства за диабет, водата от бамята може да е противопоказна. Метаформинът например си взаимодейства с бамята и вместо да свали нивото на кръвната ви захар, ще го вдигне. Ето защо, ако сте диабетик, трябва да попитате своя лекуващ лекар дали да пиете вода от бамя.

И още нещо. Изпитата чаша вода от бамя не бива да ви служи за оправдание да ядете сладки храни през деня.