За нова болест с много висока смъртност предупреди външното министерство. Нов случай на близкоизточен респираторен синдром (MERS) е диагностициран в Сеул.

Смъртността от тази болест достига 46%. През 2015 г. Южна Корея 38 души за умрели от нея. Симптомите са висока температура, кашлица и задух.

На 8 септември в Сеул е регистриран първият болен от синдрома в Корея за последните 3 г. Властите декларирали, че са взели предпазни мерки и няма опасност от разпространение на вируса, съобщи МВнР.

Болестта сеп ричинява от нов коронавирус, пренасян от камили. Предава се при тесен контакт със заразен за продължително време. Инкубационният период е от 2 до 14 дни и се характеризира с треска при температура 38 градуса, кашлица, недостиг на въздух и диария. Южна Корея отчете бум на болестта през лятото на 2015 г. Тогава имаше 186 болни и 38 умрели.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, търсещи информация, да посетят страницата на Корейския център за контрол и превенция на болестите.