Три порции млечни продукти дневно - мляко, сирене, масло или сметана, намаляват риска за сърцето и съдовете според канадско изследване, писа в. "Дейли мейл".

От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той вреди на съдовете. Канадските учени обаче установиха, че консумиращите по 3 порции такива продукти на ден почти два пъти по-рядко страдат от сърдечни болести в сравнение с пренебрегващите тези храни.

Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.

Млечните продукти имат много полезни съставки - калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко - важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио са решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните болести. Те са работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични проблеми като диабет, рак и сърдечни болести.

Участниците на възраст от 35 до 70 г. били разделени в 4 групи - неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от 1 порция дневно, с 1-2 порции и с повече от 2 порции дневно. Резултатите след 9 г. показали, че при хората с 3 и повече порции млечни продукти дневно има 3 пъти по-малко оплаквания от сърце в сравнение с групата без млечни продукти.