Болестта на Крон е един от най-честите видове чревни възпаления. Знае се кои фактори я изострят, но досега бе неизвестно какво я причинява. Изследване на 69 души от 13 фамилии в Белгия и Франция разбули тази медицинска загадка.

При пристъп на Болестта на Крон има диария, треска, болки в слабините, крампи, рани в устната лигавица, загуба на апетит и на тегло. Понякога пристъпите идват постепенно и човек има време да се добере до обществена тоалетна или до дома си. Но понякога връхлитат изведнъж. Още по-лошото е, че болестта е на периоди - ремисии и изостряния се сменят без никаква причина. Повечето болни имат възпаление на крайния сегмент от тънкото черво (илеума), но при някои е възпалено и дебелото черво.

Лек за болестта засега няма. Болният бива лекуван със съвети как да се справя със симптомите по най-добрия начин.

Учените отдавна знаят, че чревните бактерии са съпричинител на Болестта на Крон. Изследването във Франция и Белгия установи и друг техен съучастник - гъбичката кандида (Candida tropicalis).

Според публикация в медицинския сайт mBio учените са открили тази гъбичка в проби фекална маса от хора, страдащи от болестта. Наред с нея са открити и две вредни бактерии - E. coli и Serratia marcescens. Заедно с гъбичката те образували слой, покриващ отвътре повърхността на тънкото черво и причиняващ възпалението му.

“Гъбичката колонизира червата. Всяка промяна в чревната флора, включително пиенето на антибиотици, води до буйното й размножаване. И тогава наред с бактериите и наследствени фактори тя влиза в ролята на съпричинител на болестта", обясняват учените. Според тях при страдащите от Болестта на Крон има пресилена имунна реакция спрямо двете бактерии и гъбичката.

Двата микроба и кандида са налице в червата и на здрави хора, дори на най-близките роднини на болните. Там обаче те са много по-малко. Целият чревен профил се оказал твърде сходен при болните и много различен от чревния профил на здравите им роднини. Така за пръв път кандида бе свързана с Болестта на Крон при хората. Досега тази връзка бе установена само при мишки.