Смайващи резултати от английски тест при рак на гърдата

За много жени ракът на гърдата е смъртна присъда. Но английски учени откриха нов начин да лекуват най-агресивната му форма. При това без да има нужда от убийствена химиотерапия, предаде Би Би Си.

Използва се само комбинация от два отдавна въведени медикамента срещу тумори в гърдата. При 11% от болните тя е довела до пълно изчезване на тумора за няма и две седмици. Туморите на още 17% от болните са се спихнали драстично.

Трябва да се има предвид, че всяка осма жена е обречена някой ден да развие инвазивен рак на гърдата. При 74% от случаите това ще стане след менопаузата, но останалите 26% от болните ще бъдат по-млади жени. На този статистически фон новото лечение е истински медицински пробив.

Най-агресивният вид

По повърхността на нормалните клетки на гърдата има един белтък, наречен HER-2 (човешки епидермален растежен фактор). Този белтък обаче управлява и растежа на туморните клетки. Те имат много повече рецептори за HER-2 от нормалните клетки и благодарение на тази свръхекспресия растат и се делят много бързо. Така в гърдата се образуват т.нар. HER-2 позитивни тумори. Пресметнато е, че от тях страдат 25% от жените с рак на гърдата. Те се доказват с биопсия.

HER-2 позитивните тумори са много агресивни и налагат тежки терапевтични процедури. Но дори да бъдат унищожени, тези тумори винаги се връщат след време.

Двата медикамента

Английският екип проучва действието на медикаментите херцептин и тикерб. И двата са за т.нар. адювентна (допълваща) терапия преди или след основното лечение. В случая те смаляват тумора преди той да бъда изрязан от хирург с последваща тежка химиотерапия. Двете лекарства блокират сигнала на HER-2 към ДНК в ядрото на раковата клетка, който е заповед тя да започне се дели. Без този сигнал туморната клетка спира да расте и е обречена на клетъчна смърт (апоптоза).

Тестът

Първият тест на английските учени е със 130 жени с HER-2 позитивни тумори, установени с биопсия. 11 дни преди операцията те са лекувани по следния начин:

22 жени без лечение (контролна група)

51 жени само с херцептин (6 мг на кг телесно тегло на 1-ия и на 8-ия ден)

57 жени само с тикерб (1500 мг на ден)

Резултати:

При нито една жена от контролната група не е настъпила промяна в тумора, отстранен от хирурга. При лекуваните само с тикерб ефектът е същият като при жените от контролната група. При 1 жена от лекуваните с херцептин има пълен патологичен отговор (туморът е изчезнал), а при друга има минимални остатъци от тумора.

Вторият тест обхваща 127 жени с HER-2 позитивни тумори, разделени в 3 групи:

29 жени без лечение (контролна група)

32 жени само с херцептин

66 жени с херцептин плюс тикерб

Както и при първия тест учените сравняват туморната тъкан от биопсията с туморната маса, изрязана от хирурга след 11-те дни лечение.

Резултати:

При жените от контролната група няма промени в тумора. При жените само на херцептин няма нито един пълен патологичен отговор, а само при една жена има остатъци от тумора. Но при жените от групата херцептин+тикерб резултатът е смайващ. 7 от тях имат пълен патолгичен отговор, а 11 са с минимални остатъци от тумора. Освен това е налице голям спад в нивото на белтъка Ki-67 в туморните клетки, който е маркер за тяхното разсейване.

"Постигнахме пробив, тъй като само за 11 дни терапия туморите на тези жени изчезнаха и те нямат нужда от последваща химиотерапия", каза по Би Би Си д-р Найджъл Бъндред от университета в Манчестър. "Това означава, че вече можем да "кроим" терапията така, че да е по мярката на всяка пациентка."

"Патологичен отговор само за 11 дни, и то при липса на химиотерапия, е нещо забележително! При всички досегашни клинични тестове отговорът е настъпвал след дълги месеци лечение. Толкова е смайваща скоростта, с която туморите изчезват, че очаквам много други медицински екипи да направят същите тестове и да потвърдят резултатите ни", добави д-р Бъндред.

Странични ефекти

Химиотерапията има ужасяващи странични ефекти, които застрашават живота на болния. Още по-лошото е, че тя трае с месеци и тези ефекти се проявяват дълго време. Някои лекари са стигнали дотам да казват, че химиотерапията убива повече хора от рака.

Двата медикамента от английския тест обаче също имат опасни странични ефекти. Херцептинът може да увреди смъртоносно белите дробове или да причини спиране на сърцето. Освен това той предизвиква силни мускулни болки (миалгия), втрисане, повръщане, силно главоболие, замаяност, сърбеж, диария, упорита кашлица, хипотония и анемия.

Тикерб пък причинява разстройство на съня, загуба на апетит, диария, петна по кожата, болки в мускулите и ставите, загуба на фертилност, кървене от носа, горещи вълни, затруднено дишане и кашлица. Лекарството уврежда черния дроб и сърцето.

Изброените странични ефекти се наблюдават при 1/4 от пациентите (за херцептина) и 1/3 от тях (за тикерб). При комбинираната терапия с тях жените се оплакват от страничните ефекти на тикерб, но много по-усилени.

Как се лекува в момента

Туморите в гърдата са 2 вида според мястото на образуването им - в млечните канали (клетъчен карцином) и в лобулите, които произвеждат кърма (лобуларен карцином). Има и възпалителен тип рак, при който гърдата се подува и зачервява.

Първият симптом може да е бучка в тъканта на гърдата. Открива се, ако е на място, което може да се напипа (палпира) с пръсти. След време се появява секрет от гърдата, хлътване на зърното, променя се цветът на кожата й или на ареолата.

Тумори в гърдата се откриват и с мамография, преглед с ехограф, ядрено-магнитен резонанс или гама-камера (сцинтиграфия). Доказват се безспорно с изследване на тъкан от тях, извлечена с биопсия с тънка игла. Освен това се установява в каква степен е диференциран туморът, колко бързо расте и колко рецептори има за естроген, прогестерон и за HER-2. От тези фактори се определя какво да е лечението и какви са шансовете за излекуване.

Ако е открит тумор в едната гърда, много е вероятно да има и в другата.

Лечението започва с операция. Хирургът ще изреже тумора до чисти резекционни ръбове. Може да махне и близките лимфни възли, в които най-напред се е оттичала лимфа с туморни клетки. Може да отстрани и цялата жлеза (мастектомия). При най-радикалния вариант на операцията се изрязват и лимфните възли до мишницата и гръдните мускули.

Следва облъчване на гръдната стена. Ако има разсейки, се прилагат химиотерапия с цитокин и паклитаксел. При HER-2 позитивен тумор се дава и адриамицин (той е безполезен при HER-2 негативен тумор). Завършва се с хормонално лечение.

Сред допълващите терапии, освен с херцептин, е и тази с тамоксифен. Той намалява смъртността с 31% и до 5 години след операцията преживяемостта нараства, а рискът от рецидив намалява. След 5-ата година лекарството не дава ефект. То обаче повишава риска от тромбози, беледробна емболия и рак на маточната шийка.

6-месечен допълващ курс с антрациклин намалява смъртността с 38% при жени под 50 г. и с 20% при жени на възраст между 50 и 69 г. Общо химиотерапията увеличава дела на жените с 10-годишна преживяемост от 71% на 78%, стига ракът им да не е засегнал и лимфните възли, и от 42% на 53%, ако е инфилтриран във възлите.

Тези данни показват, че от химиотерапията най-голяма полза имат жените под 50 г. с ранен стадий на рака.