Увеличават се пътните произшествия с мотори, а при тях се получават едни от най-тежките травми, предупредиха лекарите от Клиниката по хирургия на ръката и реплантация в университетската болница по спешна медицина.

Пироговски лекари спасиха ръцете на двама млади мъже, пострадали изключително тежко при пътно-транспортни произшествия. Доц. Людмил Симеонов, началник на Клиниката по хирургия на ръката и реплантация, и екипът му се изправят пред сложните случаи само в рамките на няколко дни. Доц. Симеонов е и един от медиците, отличени за поредна година от читателите като един от номинираните в инициативата "Лекарите на които вярваме" на в. "24 часа".  

Със затоплянето на времето в спешната болница се увеличават пострадалите при катастрофи с мотори - за 2 седмици са приети над 20 мъже с комбинирани травми, които изискват продължителни терапии и винаги създават риск да оставят трайни последици върху здравето и мобилността.

С усилията на хирурзите двамата мъже с тежки наранявания на ръцете ще могат да си служат с тях и занапред. На единия от ранените - 23-годишен мъж, доц. Симеонов прави серия от 3 поредни операции за поетапно преодоляване на уврежданията - целта е ръцете да бъдат не просто запазени, а младият мъж да може да си служи с тях. 

Другият пострадал е също в активна възраст и също с типични за падане от мотор травми. 32-годишният пациент пристига в „Пирогов” със сложно счупване в областта на китката. Областта е изключително трудна за възстановяване, а в същото време от нея зависи фината моторика на ръката и дейности като писане например. Обикновено има и травми на кръвоносните съдове, които с приближаване към пръстите стават все по фини и изискват майсторско прилагане на микрохирургични техники. Лечението на младият мъж продължава с постоперативна терапия в клиниката.

Към момента възстановяването на двамата пациенти протича според очакванията на лекарите, но доц. Симеонов призовава мотористите да проявяват максимално внимание - травмите при падане и катастрофа при тях са най-тежките.