Болни висят на опашки заради препарати, които се изтеглят от пазара

Изтеглянето на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания, съдържащи активната съставка валсартан, е превантивна мярка.

Опасността е само потенциална.

Няма данни този

примес да е в

лекарствените

продукти от

2012 г.,

каквато информация се появи. Наличието ѝ се обяснява с промени в производствения процес в този период, които може да са довели до появата ѝ.

Това обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова в парламента вчера.

Тя бе задължена от депутатите да се яви в пленарната зала на Народното събрание, след като

първоначално

отказа да дойде

и да даде

разяснения

Отказа си обясни с поети вече ангажименти.

Изслушването бе провокирано от БСП, тъй като от възникването на проблема нито един представител на агенцията не бе коментирал ситуацията, лиспваше и официална декларация.

“Съжалявам, ако съм оставила впечатлението, че не желая да комуникирам с вас. Фактът, че съм тук и съм оставила редица задачи, показва важността на този ангажимент” - с тези думи проф. Стоименова се качи на трибуната малко след 13 ч вчера. Искането да се яви бе гласувано 2 часа по-рано.

В отговор на коментари, че на отговорните институции е отнело седмица да предприемат нужните действия, шефката на ИАЛ разказа подробно как е протекла комуникацията.

“В късния следобед на 3 юли се проведе телеконференция с ЕМА за проблема с валсартан. На 4 юли испанската агенция издаде официално съобщение, в което се каза кои продукти са засегнати. ИАЛ веднага издаде заповед за блокиране на партидите в страната”, обясни тя. Веднага са уведомени и министерството, здравната каса и регионалните здравни инспекции.

Проф. Стоименова обясни още, че е била в испанската агенция по лекарствата в момента, в който те са издали т. нар. rapid alert за спирането на медикаментите.

“Видях, че усилията, които те полагат, са същите, само че им е малко по-лесно, защото имат електронно здравеопазване”, каза тя. По думите ѝ ако е-системата съществуваше и у нас, тези 5 дни, които са отнели на НЗОК да се разпореди, че блокираните лекарства ще бъдат заменяни с други, биха изглеждали по-различно. “Пожелавам и ние скоро да имаме възможност за електронно предписване и отпускане на лекарства”, обърна се тя към законодателите.

Проф. Асена Стоименова получи подкрепа от шефката на здравната комисия Даниела Дариткова (на снимката).
Проф. Асена Стоименова получи подкрепа от шефката на здравната комисия Даниела Дариткова (на снимката).
Проф. Стоименова обясни, че в момента са налични

няколко списъка

с лекарства, защото целта на всички е различна - единият е на тези с потенциално опасната съставка, друг на заместителите, трети пак с тази активна съставка, но на друг производител. Актуализацията им се затруднявала отново от липсата на електронно здравеопазване, заяви тя.

“Отговорност на всеки един лекар е да подбере подходящото лечение. Пациентите не е нужно да гледат списъците, а да се обърнат за помощ към своя лекар или фармацевт”, поясни шефката на агенцията. Да се проверяват само официалните сайтове на институциите, призова още тя.

Подкрепа получи от шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. В качеството си на лекар (Дариткова е педиатър в Смолян - б.р.) тя получила уведомление за лекарствата с валсартан още на 6 юли.

“Проблем имаше действително със списъците, но това е заради липсата на електронно здравеопазване. Това е нещо, в което трябва да инвестираме”, включи се и Дариткова. Тя увери, че досега

канцерогенност

е доказана

единствено при

опитите с

животни

Затова пациентите можело да са спокойни. Има достатъчно налични медикаменти.

“Въведен е аналитичен метод, който показва много по-малки количества от валсатран и не е опасен. Да не се окаже, че тази буря е продиктувана от други неща”, каза накрая и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. И обясни, че вече се коментира как се предписват по-скъпи терапии на засегнатите пациенти.

Проф. Нина Гочева: Не чакайте непременно за кардиолог, ще важи рецепта от всеки лекар

Пациентите да не спират приема на лекарствата, които вземат, преди да се консултират с лекар. Не е задължително това да е кардиолог, може да е друг специалист и дори общопрактикуващ лекар. Няма никакво обстоятелство, което да бъде тревожно.” Това съветва проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница и бивш национален консултант. Проф. Гочева припомни, че след среща между здравната каса, лекарския и фармацевтичния съюз е взето решение въпросните медикаменти, които са закупени, но не са усвоени, без проблем да бъдат заменяни в аптеките.

За целта е нужно всеки пациент да посети лекар, който ще определи какъв заместител да използва, и ще му даде рецепта за нови хапчета.

“Никой няма да остане без лечение. Дори да се изземат всички лекарства, съдържащи валсартан, те могат да се сменят. Има достатъчно генерични медикаменти, които са от същата група”, обясни проф. Гочева.

Заради Асена Стоименова министър Илко Семерджиев бе подсъдим, оправдаха го

Шефката на агенцията по лекарствата Асена Стоименова стана причина здравният министър в служебното правителство на Огнян Герджиков д-р Илко Семерджиев да е подсъдим. През пролетта на 2017 г. тя

подала сигнал,

че той я

заплашвал

с уволнение,

ако не назначи за свой заместник Боян Доганов. На 18 юни т.г. д-р Семерджиев бе оправдан от Софийския градски съд. Решението не е окончателно.

На 24 март 2017 г. около 15,30 ч Семерджиев се обадил по телефона на Стоименова и я попитал какво става с назначаването на Боян Доганов за зам.- шеф на агенцията. Те били говорили по темата месец по-рано. По думите на Семерджиев той настоявал Стоименова да има заместник, защото от встъпването си в длъжност нямала такъв. Освен това при нейното управление разходите за лекарства скочили многократно, каза той пред съда.

Всеки пациент ще може без проблем да смени закупено лекарство.
Всеки пациент ще може без проблем да смени закупено лекарство.
В телефонния разговор между двамата, на който присъствали и заместниците на Семерджиев, Стоименова му отвърнала, че има притеснения за Доганов. Тя проверила в търсачката “Гугъл” и научила, че той е в управата на търговски дружества в сферата на здравеопазването. Семерджиев я уверил, че Доганов вече ги бил напуснал. “Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща”, била репликата му към Стоименова. Пред съда Семерджиев не отрече да я е изричал, но обясни, че не била закана, а в отговор на нейните думи, ако иска да я уволни. Според него тя се оплакала, защото не искала да има заместник.

Стоименова

оглавява

агенцията през

юли 2014 г.

Тя е завършила фармация през 1996 г.. Защитава докторска дисертация по социална медицина и организация на здравеопазването през 2007 г. Магистърска степен по здравен мениджмънт и обществено здраве получава през 2012 г.

Преподава във фармацевтичния факултет към МУ. Научните ѝ интереси включват фармакоикономика, фармацевтично законодателство, социална фармация. Автор и съавтор е на над 100 публикации. 

Проф. Асена Стоименова влиза в пленарната зала, след като депутатите я задължиха да се яви за изслушване.
Проф. Асена Стоименова влиза в пленарната зала, след като депутатите я задължиха да се яви за изслушване.