Италианският професор Джон Луиджи Патели от Бергамо за първи път оперира простатата на пациент с еколазер в МБАЛ Сити клиник- Свети Георги-Монтана вчера. Модерната апаратура е доставена от Италия и е първата и единствена в Югоизточна Европа от Виена насам, казa собственикът на лечебното заведение Драган Благоев.

Според д-р Радослав Куневски най- новият еколазер Elesta JV Elen Esaote, произведен в Италия, лекува първичeн и вторичен карцином на черния дроб, рак на простата, метастази на лимфни възли, рак на белия дроб и на панкреаса, използва се при солидни възли на щитовидната жлеза и добрoкачествени и злокачествени заболявания.

Лечението е по микроинвазивен метод, иглите са 8 микрона, не е нужна обща анестезия, самата процедура трае 20-30 минути. Друго предимство е, че няма усложнения и не оставя белези по кожата. Тази апаратура е разработена през 2005 година и проучвана в референтни центрове в Италия, Франция и Испания.

"Това е най-новото лечение в медицината с много добри трайни резултати, без риск за пациента. Извърших първата подобна операция в цяла Европа в монтанската болница "Свети Георги". Впечатлен съм от добрите условия и добрите екипи тук. Вярвам, че този най-съвременен метод ще има важно приложение, защото е щадящ за болния. Няма болка. Използват се фибри 3 микрона и се прави само локална анестезия. Вярвам, че ще има много важно приложение в България", каза професор Патели, който обучава български медици.

За лице на информационната кампания за здравето на щитовидната жлеза и посланик на здравето е избрана актрисата Аня Пенчева.