Общопрактуващите лекари се справят добре с ваксините – каза в Добрич главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „На 98-99 % е ваксинирането от първия ден на раждането, което след това спада на 80 %. Важното е, че до 1 година, когато са около 90% от имунизациите, обхватът е добър, но може да бъде и по-добър. За да си сигурен, че няма да допуснеш епидемия в страната си, се иска 95% обхват и в това отношение има какво да правим”, добави д-р Кунчев.

Той се срещна с Добрич с лекари, специалисти, родители, хора от сдружения и пациентски организации, за да разговарят по темата „Ваксини и здраве”. Пред тях каза, че изпълнението на имунизационния календар е основна задача на общественото здраве във всяка държава и е част от нейната стратегия за национална сигурност.

„Всеки ден в България се диагностицират по 2-3 жени с рак на маточната шийка, а една българка умира от тази болест. От покритие с ваксината 15-25%, което имахме в отделни региони, сега то е 2-3%”, коментира експертът.

Той информира, че се отчита много добър прием при ротавирусната ваксина, която не е инжекционна, а на капки и вероятно затова се приема много добре от майките и децата. При нея има покритие в страната 30-35%,.

Според Кунчев българският имунизационен календар е много добър и много близък до този, който се прави в Европа. Намаляват се реимунизациите срещу туберкулоза при 17-годишните и 11-годишните. В повече от половината страни в Европа изобщо не правят ваксини срещу туберкулоза, защото нямат проблем с тази болест. "България е единствената европейска страна с 5 приема на тази ваксина, намалихме ги на 4, а сега предстои да ги намалим на 3. С 2 приема са Гърция и Чехия, а всички останали са с по 1 прием”, разказа здравният инспектор. Той информира и че се обсъжда намаляването на реимунизациите и при пневмококовата ваксина.

Амбицията на здравното министерство е с програма да осигури реинбурсация на ваксината срещу грип на рисковите групи, най-вече на хората над 60-65 г. Обмисля се и да се въведе ваксина срещу варицела. Най-рано това ще стане през 2020 г. Ваксината ще бъде препоръчителна, а не като задължителна, но държавата ще покрива нейната стойност, каза д-р Кунчев. В 11 европейски страни има такава ваксина.

Разпространението на болестта в България е много широко. Миналата година имаше 25 007 случая, а предходната бяха 32 000. Производителите на ваксината ни казаха, че може да дават количества след 2020 г.