За хора от различен тип това означава здрав сън и лично пространство, укрепва връзката

В миналото аристократичните семейства от книгите и филмите, които спят в отделни стаи, неизменно се дамгосваха като “охладнели”, “отчуждени” и “не могат да се търпят”.

Днес обаче научно е доказано, че раздялата през нощта в много случаи е удобна, здравословна и полезна за връзката и секса.

В сегашния цивилизован свят 25% от хората страдат от безсъние и спят едва 5 часа или по-малко. Една от причините може да е общата спалня, казва пред в. “Дейли мейл” експертката по съня д-р Нерина Рамлакан.

Има два типа хора – чувствителни, които се стряскат от най-малкия шум, будуват, ако ги стресират, бранят ревниво своята част от постелята. И други, които без оглед на времето и мястото падат в обятията на Морфей, щом помиришат възглавница.

Ако с партньора ви сте от двата различни типа, се нуждаете от свои собствени “леговища”, казва специалистката. Но това не значи, че сексуалният ви живот ще страда.

Хората спят в едно легло най-вече защото това е традиция. Според статистиката 23% от двойките спят по-добре разделени, но не афишират това, защото го смятат за срамно. По клише желанието на партньора да се усамоти нощем се тълкува като знак за проблем в отношенията. Но причините може да са съвсем други - той или тя

хърка, рита те

и иска да ти

отмъкне

завивката

През “медения месец” в разгара на любовта двойките не желаят да се делят, цяла нощ се прегръщат, спят залепени един за друг. Това всъщност е ужасно неудобно, но хормоните побеждават комфорта. Постепенно общото легло се превръща в навик, а при хора от различните категории – и в проблем. Ако и двамата партньори са тип кинестетици, за които най-важното в общуването е да помиришат и да пипнат, спането заедно е необходимост. Те ползват обща завивка, не мигват и изпитват страх без половинката до себе си.

Ако обаче единият държи на спокойствието, а другият се мята и грухти, кара го да се поти на затворен прозорец или постоянно го отвива, нощуването става кошмарно, причинява безсъние, депресия и други болести. За съжаление,

предразсъдъците

и навикът пречат

на някои двойки да се разделят нощем, а и не всички могат да си позволят отделни легла, камо ли стаи.  Различните спални не помрачават любовта и секса.

Различните спални не помрачават любовта и секса.

Собственото ложе значи здрав и възстановителен сън. Дава ти лично пространство и възможност да се успокоиш от напрегнатото ежедневие, казва д-р Нерина Рамлакан.

Вярно е, че общата спалня предразполага към спонтанен секс и стимулира общуването. Смята се за доказано, че партньори, които делят едно легло, правят любов по-често. Но това в много случаи е заблуда, на която робуваме. Изследванията сочат, че и спането поотделно изостря сексуалното влечение, не позволява да си омръзнете, да свикнете да се гледате голи и

прави

любовната игра

по-интересна

Естествено, различните спални може да говорят и за разрив в отношенията, но не са причина, а резултат от него.

Физическата раздяла не означава охладняване – и под един юрган може да сте най-чужди в света. Ако сте различен тип хора, но държите един на друг, обсъдете и решете проблема, особено що се отнася до секса, казва д-р Рамлакан. “Преди тежък ден с важен ангажимент, страхувайки се, че няма да се наспите, нежно и внимателно убедете партньора да си легнете отделно”, препоръчва тя. Той обаче може да е против и трябва открито и честно да обсъди това с вас, но не в 2 часа през нощта.

“Главното е да говорите по въпроса без срам и взаимни обвинения, с чувство за хумор. Ако ви е невъзможно да спите заедно, не се насилвайте да го правите”, съветва специалистката.

Как обаче коренно различен тип хора могат да останат в едно легло, без да мислят за самоубийство? В такива случаи експертката препоръчва:

вземете си

по-голямо легло

тип кинг сайз

и матрак, който не предава движенията към другата половина. Напоследък са модерни генераторите за приятни шумове - птича песен, ромон на вода, лек ветрец, морски вълни, които заглушават грохота на хъркащия до вас.

Лягайте си по различно време, така че да заспите в желаните от вас условия. Някои например предпочитат вратата на спалнята да е отворена, а други – затворена. Едни искат лампата да свети, други заспиват само в пълен мрак.

Ползвайте две отделни завивки, особено ако в съня си партньорът придърпва общата към себе си и раздава ритници. Някои обичат да се гушкат, други искат пространство – опознайте взаимно навиците си и ги уважавайте. Но не изоставяйте моментите за прегръдки и физическа нежност, планирайте интимните си моменти, казва Нерина Рамлакан.

Добрата новина е, че можете

да работите срещу

дразнителите

в общата спалня и да ги елиминирате, допълва тя. Започнете тренировките с 30 минути обща дрямка и споделете какво ви дразни. Почивните дни са най-подходящи за уточняване на индивидуалните ви предпочитания и намиране на решения за разногласията. Хармонията по време на спане означава разбирателство и баланс във всички останали отношения. Ако сте късметлии да си пасвате в съня, ще се радвате на чудесна връзка, близост и както сочат изследванията, на добро здраве.