Хората, определяни като "нощни птици", трябва да са бдителни за психичното си здраве - нарушаването на естествения ритъм на вътрешния им часовник увеличава риска от промени в настроението им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Човек трябва да се събужда при изгрев - казва невропсихоложката Лора Лайъл от университета в Глазгоу. - Ако иска да е в добро здраве, през следващите 10 часа от денонощието трябва да е най-активен. През 5-те часа, когато мозъчната активност е най-слаба, сънят е стабилен, а това се постига най-лесно в средата на нощта."

Връзката между нощната мозъчна активност и психичните смущения не е изненадваща. Цитираното изследване обаче е най-голямото тази тема - обхванало е над 91 000 души във Великобритания между 2006 г. и 2010 г. Те попълвали въпросници за психичното си здраве.

Учените изследвали "амплитудата" в нивото на мозъчната активност през денонощието. Колкото по-голяма е тя през деня, съчетана с отдих през нощта, толкова по-добър е ефектът върху здравето. Ако нощните веселби се съчетават със слаба активност през деня, рискът от промени в настроението се увеличава. Смущенията, от меланхолия до психоза, хронична депресия и биполярно разстройство, са чести сред онези, чието ниво на активност не е свързано с нормалния циркаден ритъм.