Настояването на личните лекари за по-висока потребителска такса не е адресирано към пациентите, стана ясно от коментар пред Нова тв на д-р Гергана Николова, личен лекар от София. 

Държавата казва, че е социална, но защо го прави на мой гръб? Като освободиш от такса за преглед при личния лекар групи пациенти, това е за сметка на личния лекар. Социалната държава не трябва да извършва социалните си функции за своя сметка. От 2012 г. и до момента таксата е 2,90 лв. Посочете друга цена, която не е мръднала за 10 години - няма, каза д-р Николова.

Друг парадокс според нея е добавката към заплащането на личните лекари за 24-часово разположение - това е 1,8 лв. на пациент за цялата година. Тези политики плюс наказанията и рестрикциите отблъскват и няма млади лекари, коментира д-р Николова. Тя лично била санкционирана от здравната каса за формално нарушение за изписване на лекарство с разлика 5 ст. от условията на НЗОК и платила 160 лв. глоба. 

Искането на личните лекари е за всеки извършен преглед да получават между 5 и 8 лв. или 1% от минималната работна заплата.