Искам да оставя на детето пари - кой ще му дава, когато умра, казва физиотерапевтът Латинка Цветанова, положила Хипократовата клетва преди 60 години

14-годишният Димитър взема 300 лева пенсия, майка му го съветвала да стане ветеринар

Лекарка на 86 г. работи на три места, за да осигури бъдещето на внука си, който е в 9-и клас. Д-р Латинка Цветанова се грижи за него от две години, след като дъщеря почина внезапно след преболедуване от ковид.

“Въпреки годините работата не ме плаши! Свикнала съм с хората,

старая се за всеки пациент като за единствения болен, искам да му помогна

да ме споменава с добро. Съдбата така ми отреди да работя до последния си ден”, казва лекарката от МБАЛ “Сити клиник - Свети Георги” в Монтана.

“Когато ме поканиха в тази болница, носеща името на свети Георги, си казах, че това е божия работа. Предвещава успех и изцеление - свети Георги е символ на победата на доброто над злите сили. Отлично зная легендата за красивата девойка и страшния змей, защото съм попадия”, обяснява сладкодумната лекарка за любимия си светец и често разказва библейската случка.

Д-р Цветанова положила Хипократовата клетва преди 60 г. в Медицинска академия - София, спазва я и до днес. Имала щастливо семейство, но мъжът починал преди 20 години, а дъщеря - преди две.

“Да служа на хората, е моята мисия в живота - казва тя. - Изживях тежко изпитание - на 50-годишна възраст от коронавирус почина дъщеря ми.

Издъхна пред очите на сина си

Тръгнала да пере, включила пералнята и бойлера и паднала на земята. Това е истинска семейна трагедия. Бях изправена пред предизвикателството да продължа да работя, за да издържам внука."

Латинка Цветанова говори през сълзи и се моли на Бога да я държи здраво на крака, за да е полезна всеки ден и час. Тя не може да си позволи да легне и да страда, чувства се отговорна за това дете.

В чантата си носи писмо до Бог: “Господи, защо ми отне дъщерята, а не взе мен

Моите съученици отдавна са покойници. Работя, отговорна съм, добра съм, но съм нещастна”.   Латинка Цветанова отива в кабинета по физиотерапия.

Латинка Цветанова отива в кабинета по физиотерапия.

Цветанова благодари на болницата, че са я взели на работа. Те пък са доволни от високия професионализъм и етика. Един от лекарите имал здравословни проблеми и я взели по заместване, но после я оставили.

“Искам да осигуря на детето пари - кой ще му дава, когато умра? Аз съм на възраст, всеки момент мога да си отида”, казва лекарката. Тя е преживяла и тежка катастрофа преди години. Оттогава страда с болен крак.

Дали отличникът Димитър ще стане лекар - времето ще покаже. Останал сирак, той получава 300 лева пенсия.
Приживе майка му Ирен, която била инженер, го съветвала да учи ветеринарна медицина - момчето много обича животните.

“Дано да бъде като мен”, моли се баба му. Д-р Цветанова навърши 86 г. преди седмица.

Но не годините й тежат, а липсата на достатъчно
време за внука

“Нямам свободно време, рядко готвя, но пък Митко си купува храни. Не съм просяк, не искам да ми даряват пари - затова работя. Дори веднъж върнах 50 лева на една жена, дето излекувах мъжа . Знам, ча са от благодарност, но ги пратих обратно. Това искам да кажа на младите хора в бели престилки, които сега започват. Преди всичко е дългът”, казва сърцато жената.

Д-р Цветанова работи също и в местната поликлиника и към филиала на спешна помощ в Чипровци. Според директора му д-р Серьожа Ценков тя е много добър диагностик.

Преди работила само в Чипровци, била е кандидат за народен представител от “Евролевицата”, но не достигнали гласове. Хората предпочитали да е на мястото си, за да ги лекува.

“Като работя, понякога забравям за годините. Застигат ме и благодарствените думи на пациентите. Благодарят за грижите, за вежливото отношение. Това ме крепи, за да помагам всеки ден. За добрите думи си заслужава да работиш, без да изпиташ умора.

Времената се менят, но високият професионализъм на лекарите трябва да се отстоява”, допълва д-р Цветанова.