Година и половина би била нужна за събиране на данни и изготвяне на анализ за подготовката за Националната детска болница. Общо около четири пък ще трябват за промяна на модела с обърнатата пирамида - много здравни структури, малко доболнична помощ, и подготвяне на кадри. 

Това обобщи народният представител Кремена Кунева, съорганизатор на консултативната среща на тема “Анализ на нуждите за изграждане на Национална детска болница”. 

До края на следващата седмица представените експерти ще дадат своите предложения за това как да бъде направен анализа, той ще бъде входиран от ПГ на ДБ заедно с доц. Тонев в МЗ, с което ще възложим нашата твърда позиция за нуждите от изграждане на качествен анализ. Той трябва да бъде изготвен от принципал, това е решение на Изпълнителната власт. Целта на срещата е да покажем гражданската и политическата воля това да се случи, обясни Кунева.

Темата е изключително важна, наболяла и с години отлагана. Надявам се, че с тази инициатива ще придвижим проблема напред. Освен бюрокрацията, намесата на различни интереси пречат, а България няма истинска детска болница. За да може да се търси някаква обективност при оценките, е наложително да бъдат ангажирани хора, които нямат пряк интерес от изграждането на болницата, каза ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

Като човек, който винаги е обичал да работи с цифрови данни, си направих труда да прегледам статистиката, но тя у нас е доста изкривена, затова трябва да помислим от къде да намерим истинска информация, която да изразява нуждите в страната. Подобно и на медицинските интервенции, първо трябва да направим адекватна диагноза. Всички искаме да имаме по-добро детско здравеопазване - организирано и с най-добрата техника, но трябва първо да сме наясно какво пречи. Има икономически и частни интереси. Затова правим тази среща, за да почнем да разплитаме това кълбо.

Като послание много политици сме ставали радетели на идеята ние да започнем това начинание, да му отрежем лентичката. Когато един политик има възможност да изхарчи повече обществени пари, той се стреми към това. Оставям без коментар възможните мотиви за това. Настояването за голяма национална педиатрична болница би дало оценка на всички работещи до момента педиатрични отделения в страната. Но без оценка за това колко време се чака да се влезе в такова отделение, създаването на една такава структура, би било трудно да му направим оценка на въздействието, каза председателят на здравната комисия в НС Антон Тонев. Той отчете още и че такава болница би дала възможност в нея да се лекуват най-тежките случаи, както и да намалят броя на деца, които се лекуват в чужбина.

Елена Пенева от здравната инвестиционна компания за детската болница обясни, че вече е имало срещи с неправителствени организации, за да бъдат подготвени първите етапи на работа.

Д-р Благомир Здравков е част от екипа, който изготвя структурата на анализа за плана за националната болница. Тя е съобразена и с Плана за възстановяване и устойчивост. Все още анализ на нуждите обаче няма. А структурата е на база легловата база по данните на МЗ.

В началото на годината с колегите събрахме експертни мнения за това какво трябва да съдържа един такъв анализ. И достигнахме до заключението, че изпълнителната власт не е достатъчно независима, за да ни даде нужните данни. Ние не говорим за националната детска болница като една сграда, от която София се нуждае, а като за част от детското здравеопазване. Почти всички знаем, че тази стратегия е ключова за дейностите по ПВУ, каза Надежда Цекулова от гражданската организация "За истинска детска болница".

Аз си представям анализа на нуждите в два паралелни процеса - от една страна всеки трябва да си даде сметка, че колкото по бързо имаме детска болница, толкова по-добре за здравеопазването, децата, родителите им, но и електронното здравеопазване, за да можем да покажем от къде идват тези данни. Аз вярвам, че анализа на нуждите трябва да се разгледа в три аспекта. На първо място анализа на нуждите на пациентите и на техните близки, като тях можем да ги разпределим по възраст и хронични и нехронични заболявания. На второ място са институционалните нужди, защото дори и да имаме болница, която да посрещне нуждите на София, трябва да помислим какво става с останалата част на страната и как институциите ще взаимодействат с тях. И на трето място, няма как да пренебрегнем нуждите на медицинското съсловие, защото детската болница не е една сграда и конкретен проблем на децата с определено заболяване. Докато нямаме достатъчно специалисти в България и то тесни специалисти, то този план няма да може да бъде приложен практически, обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова. 

Истинският проблем на българската държава не е как да лекува болни деца, а как да предпазим повече деца да не се разболяват, посочи д-р Симидчиев. Той акцентира на важността на превенцията и на това, че са нужни от 

Шарков потвърди, че са взети предвид данните от НСИ. Той посочи, че бъдещата детска болница в Бургас ще бъде част от националната детска здравна карта, както и че Варна също е проявила интерес към изграждане на общинска детска болница. Имало и още няколко такива града в страната.

Не забравяйте хората работещи с деца. Имайте предвид, че каквато и сграда да се построи, този проблем не трябва да се замита, защото трудно ще намерим хора, които да работят в тази болница, посочиха от Българската педиатрична асоциация.

Заданието за проектиране е непълно

Много е важно да има концепция за болницата и как тя ще участва в националното здравеопазване. Би трябвало в заданието на проектиране на база на този анализ да бъде заложено сградата да може да се развива на база прогнозата за развитието на здравеопазването през следващите 50-100 години, обясни арх. Петкана Бакалова, също част от организацията "За истинска детска болница". Важно е дори колко ще бъде натоварена сградата. "Заданието за проектиране е органично свързано с решенията, които ще произтекат от анализа", посочи още тя.

Доц. Тонев пък попита дали някой от присъстващите може да се ангажира със срок за изграждането на болницата като наложена институция, макар и не напълно готова.

Имаме стратегия и предложен план за действие, но всичко се базира на началото на процеса, отговори Елена Пенева. Ако има анализ на нуждите, структура и наличен терен, можем да започнем процеса, каза още тя. Отвори и темата за нуждата от доброволци, които да се включат в изграждането на болницата.

Нямаме достатъчно сурови данни, нямаме достатъчно звена, които да регистрират тези сурови данни, за да се възложи заданието, обясни адвокат Петрова. Според нея се вменява твърде трудна задача на неправителствения сектор и че е несправедливо държавата да извлича дивиденти от доброволната работа на НПО-тата. "Това не е сътрудничество, а чисто използвачество", каза тя.

Заданието, което чакат архитектите, трябва да бъде дадено от педиатрична общност, МЗ и всички заинетересовани страни. И това не опира до това колко тухли и стаи ще има, а целта - София или страната ще обслужва болницата, ще има ли отделение за хронични заболявания например и т.н, обясни проф. Славейко Джамбазов, който е здравен анализатор и консултант по подобни проекти в чужбина.

Изграждането на детската болница може и да промени въобще начина на лечение в страната според проф. Джамбазов.

По отношение на данните според него няма да има проблем, тъй като страната ни "изобилства от данни", макар и да не са перфектни.  Според него най-трудно е съгласието за това какво да има в болницата, а най-тежкият разговор би бил за затриване на кариери. Според него е нужда около година за постигане на това съгласие.

Арх. Бакалова пък даде пример, че година и половина е отнело анализирането на данните преди да почне строежа на детската болница в Ливърпул, Англия. Две години и половина е отнело изграждането до ключ.

Как ще се финансира болницата и какво ще е нейното място в икономиката все още не е ясно.

7% от леглата в Държавните болници са в педиатрични, докато в частните са под 1%, сочат данните на Националния център за обществено здраве.

5,1% е детската смъртност в България за миналата година, докато средното ниво в ЕС е 3,3%.

Д-р Аврамова от Българската педиатрична асоциация пък посочи, че причината да се бави болницата е политическа. Според нея не трябва да се използва анализа на общинската детска болница в Бургас, но трябва да се проверят практиките в ЕС за изготвяне на подобни анализи. 

Доц. Маркова от асоциацията очерта друг проблем - обърната пирамида в детското здравеопазване, т.е има много структури, но доболничната помощ не е достатъчно застъпена. Според нея тя трябва да се финансира от министерството, а финансирането по пътеки е абсурдно и трябва да бъде забравено за детското здравеопазване.

Не може всяка една пневмония да бъде обект на лечение в такава национална детска болница. Тя трябва да бъде абсолютно финансирана от държавата. 

Според нея много родители биват стресирани, като децата им се хоспитализират за леки заболявания, за които това не е нужно, а лечението може да премине в домашни условия, като целта е финансиране на съответните болници.