При възрастните хора във Великобритания, страдащи от астма, рискът от тежки пристъпи се е удвоил след отпадане на ограниченията за COVID-19, сочат данни от изследване на специалисти от университета "Куин Мери" в Лондон. За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

Епизодите на прогресивно влошаване на симптомите на астма са основна причина за смъртта от това състояние. От астма страдат над пет милиона души в Обединеното кралство и над 300 милиона души по света. Стягане в гърдите, задъхване, кашлица са сред симптомите.

Изследването, публикувано в специализираното издание "Торакс", установява увеличен риск от такива пристъпи след разхлабването на ограничителните мерки за пандемията. Оттогава по-малко хора носят маски, хората общуват повече без дистанция и всичко това увеличава риска от разпространение на COVID-19 и на други инфекции на дихателните пътища.

Изследването е установило също, че COVID-19 не е по-силен рисков фактор за отключване на пристъпи на астма от другите инфекции на дихателните пътища.

През април 2021 г., когато британските власти започнаха да облекчават ограниченията за социални контакти и за носене на маски, 1,7 на сто от участниците в изследването са съобщили за тежък пристъп на астма предходния месец. През януари 2022 г. делът им е почти удвоен до 3,7 на сто.

Д-р Флорънс Тайдеман, водещ автор на изследването, изтъква значимостта на откритието, че не COVID-19, а други инфекции на дихателните пътища по-често отключват астматични пристъпи.

Това е и първото изследване, което сравнява влиянието на COVID-19 с други видове респираторни инфекции по отношение на влошаването на астмата.