Как да познаем, че този елемент ни липсва, и как да си го доставим

Има сигурни белези, които показват, че количеството желязо в кръвта ви е ниско и се налага да проверите нивата му с помощта на кръвен тест.

Такъв е съветът на специалистките по храненето Лиан Уорд и Сузи Барел, водещи на популярния австралийски здравен подкаст The Nutrition Couch. Според лекарите една от 10 жени в детеродна възраст има подобен проблем, но много от тях не подозират за съществуването му.

Най-сигурният белег за недостиг на желязо е умората и липсата на концентрация. Без достатъчно желязо за синтез на хемоглобин кръвта не може да осигури необходимото количество кислород за мозъка.

“Ако сутрин се събуждате отпаднали и с чувството, че сякаш не сте мигнали,

а вечер към 20-21 часа сте капнали, това са признаци на железен дефицит”, казва Сузи Барел.

Нуждите на жените са по-големи от тези на силния пол. Докато при мъжете необходимата доза от този елемент е около 8 милиграма дневно, на жените между 20 и 50 години им трябват 18 милиграма, или повече от двойно, обяснява тя. Когато настъпи менопаузата, препоръчителното количество спада до 8 милиграма.

Причината за тази разлика е , че докато жената има менструация, губи кръв. Язви в стомаха и червата също могат да провокират липса на желязо. Ако проблемът не се лекува дълго време, може да се стигне до малокръвие, което повишава риска от ред болести, включително сърдечни.

Друг симптом е недостиг на въздух, задъхване и прималяване,

сърцебиене, особено когато изкачвате стълби. Причината отново е недостиг на енергия.

“Вероятно в такива случаи ще ви предпишат добавки, но ефектът им ще се усети едва след месеци”, казва Лиан Уорд.

Индикатор за дефицит на желязо са честото боледуване, цепенето на ноктите и ъгълчетата на устните, сухата и бледа кожа, засиленият косопад.

“Следете тялото си. То ви казва какво не е наред”, съветва г-жа Уорд.

Ако месечният ви цикъл се наруши – редовното кървене временно престане или е твърде изобилно, това може да се дължи на липса на желязо.

Неочакван симптом може да бъде влечението към необичайни продукти и дори материали като вар, тебешир, хартия, боя, метал. Този симптом се нарича пика и е характерен за бременните жени, при които нуждите от желязо са много високи и често се появява недостиг.

В такива случаи потърсете лекар, за да установи причината и назначи лечение. Можете обаче бързо и ефективно да си набавите желязо чрез начина на хранене. Диетолозите препоръчват включване на много пълнозърнести храни като смески от пшеница и ечемик, витамини и минерали. Наблегнете на бобовите култури, особено леща.

Основен източник е червеното месо, но ако не сте месоядни,

при всяко хранене приемайте някой богат на желязо продукт

като ядки, тиквени семки, индонезийския соев продукт темпе, тофу, сушени кайсии, нахут, спанак, коприва, броколи.

Чудеса за ликвидиране на железния дефицит прави прясно изцеденият сок от червено цвекло. 100 до 250 милилитра с добавен след 30 минути сок от моркови два пъти на ден бързо ще ликвидира проблема, уверяват специалистите. Започнете обаче с по-малки дози и постепенно ги увеличавайте - цвеклото чисти токсините от черния дроб, жлъчката и далака и ако веднага се налеете с голямо количество сок, може да получите гадене и световъртеж, да ви прималее.

Никога не трябва да приемате желязото с чай или кафе - танинът блокира усвояването му, съветва Лиан Уорд. Съчетаването с богати на витамин C храни напротив, повишава абсорбирането.

Телешкият черен дроб също е с доказана полза срещу малокръвие - в 100 грама от него има 5,8 мг желязо. Голям ефект има консумацията на говеждото месо, пилешки гърди, сьомга. А 100 грама черен шоколад доставят на организма 4,1 милиграма желязо.

Световната здравна организация нарежда дефицита на желязо сред най-често срещаните и широко разпространени хранителни разстройства. То е различно от анемията, но може да има сериозни последици за здравето особено при хора със сърдечни проблеми.