• От болестта се увреждат почти всички очни структури.
  • Ако се лекуват навреме, зрението се запазва, казва  офталмологът от Специализираната болница за активно лечение на очни болести “Зора” в София
  • Д-р Мария Янева е член на лигата „Лекарите, на които вярваме“ на “24 часа“ за 2022 г.

- Д-р Янева, 14 ноември е световният ден за борба с диабета. Статистиката показва, че диабетиците са силно застрашени от проблеми със зрението. Кои са най-често срещаните зрителни проблеми при тях?

- Захарният диабет е един от най-сериозните здравословни проблеми в съвременния свят. Според International Diabetes Federation се очаква до 2045 г. 700 милиона души да заболеят от диабет, а от него се увреждат почти всички очни структури. Засягат се нервите в предната част на окото, в резултат на което се получават дефекти в повърхностните тъкани, които водят до усещане за сухо око, дразнене, сълзене, светобоязън. Възпаленията – конюнктивит, кератит, се срещат доста по-често. Могат да се получат и по-дълбоки дефекти – язви на роговицата - предната прозрачна част на окото, които потенциално да доведат до слепота. Срещат се парализи на очедвигателните мускули, които водят до двойно зрение и колебания на диоптрите. Катарактата - помътняването на човешката леща, също се среща по-често и настъпва по-рано във възрастта при диабетици. Това е втората най-честа причина за загуба на зрението при диабетици. Най-честата е диабетната ретинопатия. Тя води до оток в централната част на ретината, макулата, която е отговорна за най-ясното детайлно, формено и цветно зрение. Получават се кръвоизливи в окото и в най-тежките случаи отлепване на ретината, често с фатални за зрението последици. Възпалява се и очната част на зрителния нерв - тежка вторична глаукома с развитието на неосъдове в предната част на окото, която се лекува изключително трудно и често води до слепота.

- При всички случаи ли диабетът води до увреждане на очите?  В България честотата на диабетната ретинопатия достига до 1,6% от населението, тя неизбежно състояние ли е при диабетиците?

- Честотата на очните усложнения от диабет се увеличава с продължителността на заболяването. За появата им значение има общото състояние на пациентите и най-вече стойностите на кръвната захар, на кръвното налягане, липидния профил, килограмите, физическата активност. Диабетът е зависим от начина на живот. А диабетната ретинопатия преминава през различни стадии. Ако се лекува навреме, в голям процент усложненията не напредват и зрението се запазва.

- Какви са първите симптоми?

- Ранните промени от диабет не дават симптоми. Те се лекуват и най-успешно. Затова е изключително важно диабетиците да бъдат редовно преглеждани от очен лекар, всяка година, при необходимост и по-често. Пациентите се оплакват от парене, сухота в очите, усещане за чуждо тяло. Много често се среща и колебание на зрителната острота - един ден виждат по-ясно, на следващия по-слабо. Други симптоми са понижено зрение, плуващи мътнини пред окото. Понякога се получава и кръвозлив в окото. Пациентът казва: “Събудих се и ми беше черно пред окото.” Тогава за първи път отиват на лекар. А щом се е получил кръвоизлив, вече е твърде късно.

- Казват, че при добър контрол ретинопатията може да не доведе до усложнения. Какво трябва да се следи?

- Редовните прегледи могат да забавят тежките усложнения от диабета, а често и да ги предотвратят. Няма специфични лекарства за профилактика. Изключително значение има правилното хранене. Организират се училища за диабетици, където се обучават как правилно да комбинират отделните групи хранителни съставки.

Разполагаме с все по-съвременни апарати за диагностика на диабетната ретинопатия. Флуоресцеиновата ангиография, при която чрез инжектиране венозно на багрилото флуоресцеин натрий се оцветяват съдовете на ретината, си остава златен стандарт за диагностика

ОСТ апаратите, известни като очни скенери, стават с все по-голяма разделителна способност и проникват все по-дълбоко в тъканите на очното дъно. С тях вече можем да диагностицираме и най-ранни промени.

В последните години навлезе и ангиооптичната кохерентна томография -(ангио-ОСТ).

- Какво е съвременното лечение на усложненията?

- Лазерната терапия остава златен стандарт за лечението на диабетната ретинопатия. Един от най-съвременните методи за лечение на диабетния макулен оток е микропулс лазерът, с който разполагат вече няколко клиники в България. Абсолютна революция в офталмологията са антирастежните фактори. Катарактата при диабетици се лекува като останалите катаракти - оперативно, чрез техниката факоемулсификация и имплантация на вътреочна леща. При кръвоизливите и тракционното отлепване на ретината се ползва най-съвременна техника, с малки, самозарастващи разрези.