Д-р Шераб Барма: Ако нямате мир в душата си, енергийното ви ниво ще е ниско

Всеки по свой начин повдига жизнената си енергия. Но колко ефективен е той?

Кафето, стимулиращите напитки, шоколадът са по-скоро допинг, отколкото трайно зареждане. Шераб Барма – един от най-известните лекари в Тибет, учи в сп. “Мари Клер” как да разбудим жизнената си мощ истински и задълго.

Енергията – това е сила на ума. Затова трябва строго да контролирате мозъка си. Учете го на дисциплина и постоянно му напомняйте, че

най-важният момент в живота е настоящият, а най-важният човек - този, който в момента стои пред вас

Лошите мисли са главните енергийни вампири. Не се опитвайте и да контролирате всичко – това е вредно, особено за жените. Те мислят различно от мъжете, които са устроени по-просто и умът им не е способен да се фиксира върху детайлите. А женският само това прави. За да спрете да мислите за глупости, започнете да дишате съзнателно - бавно вдишване със стомаха и бавно издишване.

Не натоварвайте децата си с високи очаквания и не изразходвайте енергия да се тревожите твърде много за тях. Детето има своя карма, различна от вашата. Задачата ви е да му посочите пътя, а то само ще избере посоката.

Повишете енергийните си нива с релаксираща медитация. Не се плашете – за това не трябват нито пари, нито много време. И не е необходимо да си будист или да практикуваш интензивно йога. Просто се научете да забавяте ума си и енергията ви ще се зарежда редовно. Няколко минути на ден са достатъчни. Фокусирайте вниманието върху неща, които ви помагат да се отпуснете. Красив предмет - въображаем или по-добре реален - ще свърши работа. Например ябълка или бутилка вино е нещо, върху което можете да се фиксирате (свещта не е най-добрият вариант).

Изберете предмет със зелен или син цвят - те са много полезни за очите,

тъй като имат охлаждащо действие. Очите стигат чрез енергийни меридиани до  черния дроб, който е свързан с елемента Огън, затова се нуждаят от постоянно охлаждане. Гледайте този обект, фокусирайки върху него цялото си внимание, всичките си мисли, поглъщайте неговата форма, текстура и нюанси на цвета. И неусетно умът ви ще се успокои,  хроничната умора ще отмине.

Енергията е това, което ядете. Но добра храна не съществува. Има само храна, подходяща за вашия психофизиологичен тип, включваща сезонни и местни продукти. Аз например знам, че месото не е моята гозба, отнема ми енергия. А за други то е необходимост, обяснява д-р Барма.

Оценете силата на вашите храносмилателни огньове, от тях зависи нивото на енергията. Много е важно и дали бъбреците ви работят добре. Според  тибетската медицина те не само пречистват тялото, но и отговарят за натрупването и циркулацията на жизнената сила. Ако храносмилателният ви огън е слаб, бъбреците получават малко гориво и чувствате липса на енергия.

Общите препоръки са следните. Ставайте рано – към 5-6 ч сутринта, загрейте тялото със стречинг, йога, дихателни упражнения и медитация. Започнете деня с чаша топла преварена вода. Студената минерална вода е твърде груба, особено на гладен стомах. Топлата вода помага да започне храносмилането и енергията веднага се повишава. Тя трябва да е прясно преварена, а не останала от вечерта в чайника.

Добре е закуската да е топла и питателна, но не прекалено тежка. Никога

не яжте гореща храна със студени напитки

На Запад хората закусват сандвичи и други трудносмилаеми храни направо от хладилника и това им отнема енергията. За да смели тази студена тежка храна, на стомаха, който още не се е събудил, ще му трябва забележителна сила.

Яйцата и рибата, както и яйцата и млечните продукти, ние в Тибет смятаме за несъвместими, казва Шераб Барма.

Правете почивка между храненията - най-добре е тя да е 4 часа. Иначе в  тялото се образуват шлаки и се губи енергия. Яжте първо по-леки храни, а след това тези, които се усвояват по-бавно. Вредно е например да се ядат  плодове след обилен обяд или вечеря.

Диетата със сурова храна и сокове също е опасна. Тя е само за хора с перфектно храносмилане. Иначе причинява загуба на енергия и е рискова за потомството – може да доведе до раждане на слаби физически и психически деца. Гладуването също не е за всеки, казва д-р Барма.

Пийте толкова вода, колкото изисква тялото ви. “Според мен един литър на ден е достатъчен”, казва тибетският лекар.  Алкохолът в умерени дози също не вреди. Например 25-30 мл концентрат преди лягане или половин чаша хубаво червено вино е отлично успокоително.

Не прекалявайте със спорта - претоварва черния дроб. При интензивно физическо натоварване той “изгаря” - това отслабва тялото.

Сексът както дава, така и отнема енергия

Важно е да се съсредоточите върху годишния период. През пролетта и есента правете любов не повече от веднъж на три дни, а през лятото - веднъж на 10-15 дни (ако го правите често в жегата, това отнема твърде много от силите). През зимата се обичайте без такива ограничения - това е страхотна загрявка. Тогава е и най-подходящото време за зачеване.

Всеки се ражда със свое ниво на сила - това е нещо кармично. Но енергията, също като кармата, може да се контролира. Ние създаваме своята карма тук и сега. В Тибет казват: “Животът в осъзнатост премахва страданието”. Ние не вярваме в съществуването на енергийни вампири. Наричаме тази концепция “намто” – негативни мисли и илюзорни представи, генерирани от собствения ни неспокоен ум.

Основният източник на сила е мирът в душата. Ако имате пари, достъп до качествена храна, скъпи лекарства и витамини, но нямате мир в душата, енергийното ви ниво ще е ниско. Няма значение какво работите и колко печелите, главното е вашето вътрешно състояние, обобщава Шераб Барма.